Dvoudenní festival »Ábíčka«: Dobrodruzi v balonu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Dvoudenní festival »Ábíčka«: Dobrodruzi v balonu!

Historicky první posádka (žlutá balon) měla balon půjčený z Německa, u nás tento typ není k dispozici.
Historicky první posádka (žlutá balon) měla balon půjčený z Německa, u nás tento typ není k dispozici. (Foto archiv posádky)

Nevíte co s nadcházejícím víkendem? Rada je jednoduchá, vytáhněte své ratolesti či vnoučata do Národního zemědělského muzea v Praze na Letné.

O víkendu 26. až 27. května si tam během rodinného festivalu časopisu ABC »Páni kluci« můžete vyzkoušet nejrůznější lidské činnosti, dozvíte se spoustu nových věcí. Třeba o balonovém lítání a dobrodruzích Aleši Vašíčkovi a Janu Smrčkovi, kteří si jako první Češi vyzkoušeli legendární závod balonů – Pohár Gordona Bennetta, jehož první ročník se uskutečnil už 30. září 1906 v Paříži.

Vedle toho si ve vnitřních i venkovních prostorách muzea můžete vyzkoušet drony a další RC hračky, virtuální realitu i vědecké experimenty, naučíte se »tunit« počítač, stanete se archeologem, herním vývojářem, konstruktérem robotů či pilotem horkovzdušného balonu a dozvíte se mnohé o řízení tohoto »létacího stroje«.

A letíme...

Filmař a dobrodruh Aleš Vašíček se vydal na dlouhou cestu spolu s profesionálním letcem Janem Smrčkem. „Hands off!“ Ruce pryč, pusťte balon, zakřičí vedoucí startu, Honza ladil vysílačku a Aleš odsypával písek. Jejich balon stoupal vzhůru nad švýcarským městečkem Gruyere na úpatí Alp. V koši měli pro jistotu i kyslíkové masky, vždyť je čekal let nad Alpami, což znamená pohybovat se i ve výšce pěti kilometrů, kde je málo kyslíku a v noci může klesnout teplota i na minus 20 °C.

Co vzít s sebou

Příprava balonu zabrala celý den. Gordon Bennett se startuje večer, za noci, kdy jasně svítí úplněk, aby piloti pokud možno viděli zemi. Aleš s Honzou se snažili koš odlehčit, ale byli jsme tak plní, že si mohli sotva sednout. Jídlo, voda, bomba s kyslíkem, baterie, solární panel, svítilny, teplé oblečení, vysílačka pro komunikaci s řídícími letového provozu, odpovídač radaru, GPS, vysílačka pro komunikaci s pozemním doprovodem, který je sledoval celou dobu v autě. Na nějaké dva metry čtvereční toho bylo opravdu hodně.

Ve vzduchu strávili celkem 22 hodin 8 minut a uletěli 1076,78 kilometrů. Jak skončili a co všechno na cestě zažili, se dozvíte už o tomto víkendu v Praze na Letné. A mnohé si i vyzkoušíte.


Pohár Gordona Bennetta

Jako v každém sportu i v létání balonem existuje soutěž, která předčí všechny ostatní, taková zvláštní olympiáda: Pohár Gordona Bennetta. Závod plynových balonů se jmenuje podle svého zakladatele, mediálního magnáta Gordona Bennetta. Milionář a sportovní nadšenec chtěl podpořit překonávání hranic technických možností své doby v různých dopravních kategoriích. V září roku 1906, kdy se konal první ročník, reprezentovaly letectví pouze balony a vzducholodě. Startuje se vždy z místa, odkud pochází předchozí vítěz. Vyhrává ten, kdo uletí nejdelší vzdálenost. Ve vzduchu se současné posádky drží třeba i tři dny.


Horký vzduch nebo plyn?

Když se zeptáte běžného pilota letadla, co říká na balonové létání, zaťuká si nejspíš na čelo. „Vždyť se to nedá řídit, jsi úplně závislý na počasí.“ Je to pravda jen z části: Balon se v rámci možností řídit dá. Proti větru letět nemůže, ale vítr často fouká v různých výškách různým směrem a vzduch také vytváří u země různá proudění. Takže dobrý pilot se dokáže alespoň přibližně dostat tam, kam potřebuje. Jak to udělá, záleží na typu jeho vzdušného plavidla.

*Horkovzdušný balon je nadnášen horkým vzduchem, který ohřívají hořáky. V koši jsou proto plynové bomby s propanem a chybí zátěž v podobě pytlíků s pískem. Z tohoto balonu se nic nevysypává: Když chceme stoupat, prostě zatápíme víc a ohříváme víc vzduch. Když naopak chceme klesat, přestaneme topit, nebo dokonce upouštíme horký vzduch ventilem v koruně balonu. Let s horkovzdušným balonem se počítá v řádech hodin.

*Plynový balon je nadnášen plynem lehčím než vzduch. Obvykle je to vodík, někdy také helium. Výhoda je, že balon letí, dokud je v obalu dostatečné množství vodíku. Dobrý balon, který nepropouští plyn ven, vydrží ve vzduchu třeba i několik dní. Když chceme stoupat, odlehčujeme koš vyhazováním zátěže (písku). Když chceme klesat, upouštíme plyn ventilem v koruně balonu. Plynové balony jsou dnes extrémně vzácné. Hlavně z toho důvodu, že vodík je velmi drahý plyn a při neopatrném zacházení dokáže být kvůli své hořlavosti i velmi nebezpečný.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.