REBARBORA: Královna babiččiny zahrádky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

REBARBORA: Královna babiččiny zahrádky!

Rebarbora
Rebarbora (shutterstock.com)

Jaro je tady a s ním na zahrádkách začínají růst rebarbory.  Víte ale jak tuto zeleninu správně sklidit a zpracovat?

Rebarboru, latinsky Rheum rhabarbarum, mnoho lidí považuje za ovoce, protože se hodí do sladkých jídel. Je vhodná k přípravě moučníků, marmelád a mnoha dalších dobrot. Řapíky rebarbory jsou navíc už od pradávna považovány za ingredienci lásky.

Jak pěstovat rebarboru

Jedná se o vytrvalou rostlinu, jejíž řapíky dosahují až jednoho metru. Daří se jí v polostínu, klidně ji můžete zasadit mezi stromy. Rostlina ale vyžaduje kvalitní zeminu, nejlépe lehce zásaditou. Důležité je i pravidelné přihnojování a zalévání. Přírodní hnojiva jsou v tomto případě vhodnější. Rebarbora kvete až dvoumetrovými květy od května do června a je dobré je odstranit. Vhodným obdobím k množení rostliny, je srpen.

Sklizeň rebarbory

Z rostliny sklízíme jen řapíky, listy rebarbory jsou jedovaté. Řapíky je dobré vylomit, když dosahují délky cca. 30 cm. Rostlina bývá nejplodnější kolem 4. roku. Doba sklizně trvá do poloviny června. Lidová tradice dokonce uvádí přesné datum 24. června tedy do sv. Jana. Pak už řapíky obsahují velké množství kyseliny šťavelové, která má špatný vliv na ledviny a močové ústrojí.

Tepelná úprava

Někteří lidé si myslí, že rebarboru je možné jíst syrovou, to je však omyl. Před konzumací se musí oloupat, nakrájet a povařit. Kromě dezertů a sladkostí se dušená hodí i k masu. Vařit by se však neměla v hliníkovém hrnci, protože podle webu blesk.cz reaguje hliník s kyselinou šťavelovou a znehodnocuje kvalitu pokrmu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.