Uhynulý nosorožec Sudán: Naděje z USA! Bude mít potomka?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Uhynulý nosorožec Sudán: Naděje z USA! Bude mít potomka?!

Poslední samec Sudán zemřel letos v březnu.
Poslední samec Sudán zemřel letos v březnu. (Foto Tammy Spratt/Zoo San Diego a rezervace Ol Pejeta)

Samice nosorožce jižního Viktorie je v tom. A může to znamenat záchranu celého druhu, který takřka vyhubili pytláci! V zoo v americkém San Diegu se podařilo umělé oplodnění samice, která je blízkou příbuznou téměř vyhynulých nosorožců bílých severních.

S radostnou novinou přišla kalifornská zahrada dva měsíce po smrti posledního samce bílého severního nosorožce. Sudán (†45), který žil od 70. let ve Dvoře Králové, zemřel v Keni, kam byl v roce 2009 převezen. Po něm zůstávají na světě už jen dvě samice tohoto druhu, jeho dcera Nájin a vnučka Fatu.

Pokud samice nosorožce jižního Viktorie své mládě v pořádku donosí a v létě příštího roku přivede na svět, mohla by se stát vhodnou náhradní matkou pro vložení uměle vytvořeného embrya nosorožce bílého severní formy. Zasloužila by se tak o vznik nové generace extrémně vzácných zvířat.

Několik kandidátek
Viktorie se může zařadit mezi potenciální kandidátky na odnošení mláděte z evropských zoo. V těch došlo k úspěšnému umělému oplodnění již před několika lety asi u pěti samic jižní formy.

Vytvoří kvalitní embryo
Vědci doufají, že se jim podaří vytvořit životaschopné embryo bílého nosorožce severního z materiálu z uhynulých jedinců i vajíček z posledních dvou žijících samic. Jde totiž o složitý proces. „Nelze provést umělé oplodnění jako u jižní formy, jelikož nemáme dostatek kvalitního spermatu. U tohoto podruhu je potřeba izolovat konkrétní spermii a tu pod mikroskopem vložit do vajíčka,“ řekl vedoucí mezinárodních projektů královédvorského safari parku Jan Stejskal.

Vyvraždili je pytláci
Za úplné vyhynutí nosorožců severních bílých ve volné přírodě může pytláctví. Hlavně proto, že byla v Asii jejich rohovina používána v tradiční medicíně, její cena se pohybovala v přepočtu až v milionech korun za kilogram. Tato zvířata byla na území Ugandy, Středoafrické republiky, Sudánu a Čadu od 70. let minulého století extrémně pronásledovaná a posledních několik desítek volně žijících kusů bylo vybito v Kongu na přelomu tisíciletí.

 

 

Na video se Sůdánem se můžete podívat zde:

 

Video se připravuje ...

 

 

Pokud samice nosorožce jižního Viktorie své mládě v pořádku donosí a v létě příštího roku přivede na svět, mohla by se stát vhodnou náhradní matkou pro vložení umělé vytvořeného embrya nosorožce bílého severní formy.  Zasloužila by se tak o vznik nové generace extrémně vzácných zvířat.

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.