Paneláky dokola, to mají jen v Moskve: V kruhových domech ale lidé bloudili, pletli si vchody... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Paneláky dokola, to mají jen v Moskve: V kruhových domech ale lidé bloudili, pletli si vchody...

Moderní Moskva za kruhovým domem. Vypadá to jako pošetilý projekt, ale svět dodnes žasne. Z letadla úchvatné, na zemi si ničeho nevšimnete.
Moderní Moskva za kruhovým domem. Vypadá to jako pošetilý projekt, ale svět dodnes žasne. Z letadla úchvatné, na zemi si ničeho nevšimnete. (Foto Profimedia, ara)

Mělo jich být pět, jako olympijských kruhů, ale zůstalo jen u dvou. V Moskvě mají unikátní prstencové paneláky, které jako raritu tzv. betonového brutalismu obdivuje celý svět. Říká se jim bagel house, podle pečiva s dírou uprostřed.

Až společnost Apple plně otevře svůj kancelářský komplex v Silicon Valley, nebude rozhodně první. Obdivovaný kampus počítačového gigantu přezdívaný vesmírná loď není zdaleka nic originálního. Rusové byli zkrátka první…

V 70. letech navrhli v Sovětském svazu pět takových paneláků. Blížila se olympiáda v roce 1980 a bylo potřeba ukázat světu, že to bude něco výjimečného. Socialistický blok se měl vytáhnout.

První činžák vyrostl v roce 1972. Průměr 155 metrů, 26 vchodů, 913 bytů (dnes je jich po úpravách 936), čtyři vjezdy do dvora, spoustu zeleně, hřiště, provozoven. Pár kilometrů do centra, na dohled od sportoviště v Lužnikách, kde se olympijské hry později uskutečnily. Chtěl tam bydlet každý a byty rozděloval přísný komunistický komitét.

Baráky hrály ve filmu

Proto se sem nastěhovali herci z předních moskevských scén, režiséři, baleťáci, jeden básník, dva spisovatelé, vědci a pracovníci kosmického výzkumu. Natočilo se tady plno filmů včetně oscarového snímku Moskva slzám nevěří (1979). „Bylo to na podzim osmasedmdesátého, řekli nám, ať rozsvítíme všechna světla v oknech do dvora. Ten panoramatický záběr je pak použit v závěrečných titulcích,“ vylíčil pyšně jeden z obyvatel domu.

Celý článek najdete v tištěném nedělním Aha!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.