5 Skotů si koupilo ostrov! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

5 Skotů si koupilo ostrov!

Ostrov, kde je pár domů, vzácné druhy lišejníků, hnízdiště orla mořského a spousta srážek, si koupilo pět lidí.
Ostrov, kde je pár domů, vzácné druhy lišejníků, hnízdiště orla mořského a spousta srážek, si koupilo pět lidí. (Foto Profimedia, ara)

Na malém skotském ostrově Ulva žije pouhých šest obyvatel. A pět z nich si svůj ostrovkoupilo! Byl na prodej a oni se báli, že padnou do rukou ruským oligarchům, kteří malebný kout přírody zničí. Přišel je zhruba na 4 miliony liber (118 milionů korun).

Ostrov přitom prodával šestý z obyvatel, jeho dosavadní majitel Jamie Howard, potomek šlechtického rodu. „Když tady poprvé přistála helikoptéra s ruskými investory, řekli jsme si, že tohle nechceme,“ říká Rebecca Munro, jedna ze šesti rezidentů. Žije tu s manželem Rhurim. Tchán provozuje přívoz z přilehlého ostrova Mull, kde také žije. Na Mullu, jehož pobřeží je vzdáleno 200 metrů, mají všichni práci.

Prostředky ke koupi pětice obyvatel získala i díky příspěvku skotské vlády a 500 soukromých osob, kterým nebyl osud malebného ostrůvku lhostejný. Chtějí ostrov, který občas bývá cílem turistů, znovu osídlit. „Je tady pět rozpadlých domů, ostatní jsou v dobrém stavu. Do kostela zatéká, často tu prší, ale je tu krásně,“ zasní se Barry George, který přišel před dvaceti lety. „Tehdy tu žilo ještě sedmadvacet obyvatel. Pořádali jsme společně Vánoce, oslavy, pak se celá komunita zhroutila.“

Celý článek najdete v tištěném nedělním Deníku Aha!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.