Kaplička má novou malérečku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Kaplička má novou malérečku

Kapličku v Louce na Hodonínsku po padesáti letech ozdobila nová malérečka Marie Jagošová.
Kapličku v Louce na Hodonínsku po padesáti letech ozdobila nová malérečka Marie Jagošová. (Foto Profimedia.cz)

Sláva, unikátní tradice nezaniká! Kapličku v Louce zdobí po padesáti letech o něco jiné vzory než obvykle. Legendární zesnulou malérečku Anežku Kašpárkovou (†90), která se starala o památku půl století, vystřídala její neteř Marie Jagošová (44).

Tradičním modro-bílým ornamentem z moravského Slovácka zkrášlila památku poprvé před květnovým procesím k prvnímu svatému přijímání. „Něco jsem pochytila od tety, něco mám z vlastní hlavy. Jiné náměty jsou z kroje, ale taky maluju podle přírody,“ popsala Jagošová, která je ve vsi prodavačkou.

Zachovává historii
Její ornamenty se maličko liší od tetiččiných. Vycházejí ale z tradičních horňáckých malůvek. A podobně jako teta zdobila kapličku vždycky po chvilkách. „Jak jsem měla čas, přišla jsem a malovala,“ svěřila se. Nové ornamenty by měly vydržet nejméně rok či dva. „Pak vezmu štěteček a budu malovat znovu,“ slíbila nová malérečka.

Plete i věnce
Marie Jagošová je velmi zručná a šikovná na všechny ruční práce. „Mnoho let spolu s maminkou, později i s ostatními ženami z obce plete věnce na zdobení kapličky, pomníku padlých nebo k výročím ve vsi,“ prozradila starostka Louky Anna Vašicová.

Slavná po celém světě
Ornamentová babička Anežka Kašpárková (†90), která zemřela v březnu, malovala bezmála pět desetiletí ornamenty na starobylou kapličku v Louce. Ta pochází ze začátku 18. století a je symbolem obce i kulturní památkou. O šikovnosti babičky Kašpárkové psala i světová média a nad jejími lidovými ornamenty žasli i akademičtí malíři. Malovaná kaplička tak proslavila vesničku z Horňácka po celém světě.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.