V botanické zahradě roste »Rumbakoulovník«: Nástroje se trhají rovnou ze stromu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

V botanické zahradě roste »Rumbakoulovník«: Nástroje se trhají rovnou ze stromu

Čerstvý plod a jeden uschlý z loňské úrody.
Čerstvý plod a jeden uschlý z loňské úrody. (Foto Aha! – Michal Protivanský, Profimedia.cz, ara)

Strom na kterém rostou rumbakoule? Ale ano, existuje. A nemusíte kvůli němu jezdit až do Latinské Ameriky! Stačí navštívit botanickou zahradu Univerzity Karlovy.

»Rumbakoulovník« neboli kujeta hruboplodá láká na sladký nektar jako opylovače netopýry. „Je to tak proto, že se otevírají v noci. Tady samozřejmě netopýry nemáme, musí stačit samosprášení,“ vysvětluje kurátor Tomáš Procházka.
„Květy rostou přímo na kmeni a tlustých větvích stromu,“ doplňuje Procházka a ukazuje na asi 15 centimetrů velkou rumbakouli. Na celém stromě visí jen tři. Ovšem v botanické zahradě se jich už sešlo dost, strom tady totiž roste celých 50 let!


Chrastí v ní rýže
Typické chrastění takzvaných maracas z vysušeného plodu kujety nikdy neuslyšíte. V plodu je totiž jen jediná velká pecka, stejně jako třeba u avokáda. Správný zvuk získají až dosypáním rýže nebo jiných zrnek. Používají se v páru a opravdu se vyrábějí z rostliny Crescentia (kujeta), která roste v tropických deštných lesích.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.