Když chytnete housera: Pozor na prochladnutí! Jak na bolest zad? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Když chytnete housera: Pozor na prochladnutí! Jak na bolest zad?

Bolest zad trápí 80 procent Čechů.
Bolest zad trápí 80 procent Čechů. (iStock.com)

Přestože je nyní počasí téměř letní, meteorologové hlásí ochlazení. Dávat pozor bychom si měli především na prochladnutí. A pokud nám ofouknou záda, můžeme si pěkně zavařit. 

Akutní (jednorázové) bolesti zad jsou často způsobeny právě povětrnostními vlivy (vlhkost, studený vítr, chlad). Ať už je ale teplota jakákoliv, platí jedna zásada: obléct se adekvátně situaci. S nedostatkem oblečení totiž můžete prochladnout, s příliš mnoha vrstvami se zase zpotíte a následným ofouknutím nastydnete, přičemž oboje vede k prochladnutým svalům či kloubům.

Hexenšus, ischias

Akutní bolest způsobuje náhlé strnutí svalů v určité části páteře, s nímž je spojená i blokáda krve v dané oblasti. Stažené svaly dráždí nervová zakončení, což vede k úporným bolestem, které zabraňují pohybu ve smyslu úklonu, předklonu či otáčení, v bolavém místě dochází k ostré, často vystřelující bolesti. Lidově se této indispozici říká houser, hexenšus, ústřel či ischias.

Léčba

Ať už vás záda začala bolet při práci na zahradě, nebo během jarního úklidu, nečekejte, až bolest ustoupí.

Co pomáhá?

• Klidový režim, ideálně na lůžku.

• Nesnažte se velkou blokádu za každou cenu rozhýbat – pro organismus to může znamenat jen další stres a hrozí větší zablokování.

• Důležitý je i dostatek tekutin, k tišení bolesti můžete využít i analgetika, bolest pak většinou odezní.

Kdy už k lékaři

Pokud klidový režim ani prášky nepomohou, potíže se nelepší a objeví se teplota, navštivte praktického lékaře. Poradí, jak postupovat v léčbě, a vyloučí poruchu ledvin – s tou totiž může bolest beder souviset, podle čínské medicíny jsou ostatně bedra »skladištěm ledvin«.

Tip Aha!: Suché teplo

Tzv. suché teplo zaručí pomalé povolování strnulých a stažených svalů, díky čemuž akutní blokáda postupně odezní. „Na bolavou oblast aplikujte nahřátý otrubový polštářek, elektrickou dečku nebo kožený pás – tzv. kočku. Krátkodobě lze užít také nesteroidní antirevmatikum v kombinaci s vitaminy B ve vysokých dávkách,“ říká MUDr. Hynek Lachmann, neurolog z FN Motol.

Pozor na klimatizace

Akutní bolesti zad bývaly dříve typické pro jarní a podzimní počasí, kdy je venku obvykle více větrno a chladněji, ústřely v oblasti páteře ovšem mohou potrápit i v létě. Kvůli klimatizacím jsme vystavováni velkým teplotním změnám, svaly pohybového aparátu zažívají teplotní šoky z přechodu z horkého venkovního do vnitřního chladného prostředí a stáhnou se. Stačí jeden rychlý pohyb a strnutí svalstva je na světě. Pozor i na dlouhý pobyt v klimatizovaných místnostech, může dojít k prochladnutí části zad.

Pro více informací o bolesti zad navštivte www.bezbolestizad.cz

3 otázky pro neurologa Hynka Lachmanna

 

Kdy už je nutné navštívit i fyzioterapeuta?

„Pokud bolest spontánně nepoleví do 2 týdnů či se opakuje, je návštěva fyzioterapeuta na místě.“

Můžeme poprosit o pomoc někoho blízkého (úleva masáží a jak ji provést)?

„U neškoleného laika bych doporučoval pouze tlakovou stimulaci svalů bederní páteře, která nesmí příliš bolet, resp. bolest nesmí být vnímána jako nepříjemná.“

Můžeme provádět nějaké cviky, abychom si trošku ulevili od bolesti?

„Jediný univerzální cvik v akutním stadiu je trakce – protažení v zavěšení.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.