Obžalovaný z podpálení vzácného kostelíka v Gutech ze 16. století: Plameny jsou vzrušující! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Obžalovaný z podpálení vzácného kostelíka v Gutech ze 16. století: Plameny jsou vzrušující!

Strůjcem žhářského útoku měl být Jan. B.
Strůjcem žhářského útoku měl být Jan. B. (Foto Aha! – Karel Janeček)

Plameny jsou pro jednoho fascinující, druhý je extremista, který se mstí Bohu... Tak se dají shrnout slova mladíků, kteří se od včerejška zodpovídají ze zapálení dřevěného kostelíka ze 16. století v Třinci-Gutech. Třetím obžalovaným je šofér, který je na místo vezl.

Středověký kostel, který byl národní kulturní památkou, zapálil loni 1. srpna Richard T. dva dny před svými 18. narozeninami. Proto se jednání odehrává za zavřenými dveřmi. Policistům se chlubil, že ho oheň fascinuje. „Plameny se mi líbí, je to adrenalin. Vzrušující!“ přiznal. „Nejde ale o pyromanii,“ řekl státní zástupce Josef Šuhaj.


Navést ho měl podle žaloby kamarád Jan B. (18). Trpí degenerativním onemocněním míchy a mozečku, špatně chodí a i k soudu přišel o holi. „Jsem zajatcem ve svém těle, někdy se cítím jak přetopený kotel,“ řekl na policii při výslechu. Mohla být zdrojem jeho frustrace, touha »pomstít« se Bohu? Podle obžaloby má tělesně postižený mladík lehké extremistické sklony. „Jeho nemoc ale na jednání žádný vliv neměla,“ řekl státní zástupce.
Jan B. měl také najmout třetího z povedené partičky, Jakuba H. (18), který je na místo odvezl. Tvrdí, že na místo kamarády dovezl jako protislužbu za dluh, který u nich měl. „Celou dobu jsem si myslel, že je to jen hec,“ měl uvést policii v přípravném řízení. Jemu a Janu B. hrozí 15letý trest, Richardovi T. vzhledem k věku jen 5 let.

Škoda je 22,5 milionu
Kostelík lehl zcela popelem, zbyl jen železný kříž. Škoda byla vyčíslena na neuvěřitelných 22,5 milionu korun, respektive tolik by měla stát výstavba nového kostela. „Soud však rozhodne, zda nebude historická hodnota stavby vyšší,“ řekl mluvčí soudu Jiří Barč.



Lidé se skládají na nový
V Třinci zřídili veřejnou sbírku, aby bylo možné kostel obnovit. „V současné době jsou na účtu tři miliony tři sta třicet čtyři tisíc. Účet už nenarůstá jako v těch prvních týdnech či měsících, ale věříme, že ještě znovu budou mít lidé potřebu pomoci a přispět,“ řekla starostka Věra Palkovská.



Replika už za rok?
Materiál v podobě smrkového dřeva pro výrobu šindele na střechu poskytují beskydské Biskupské lesy. „Na roubení pak bude potřeba zhruba 450 kubíků jedlí, které musí biskupství nakoupit na Valašsku. Kostelík by tak mohl stát už příští rok,“ potvrdil mluvčí biskupství Pavel Siuda.

Případ podrobně popsal žalobce Josef Šuhaj:

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.