Charlotta Masaryková: Kvůli šikaně v sanatoriu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Charlotta Masaryková: Kvůli šikaně v sanatoriu

Charlotte a Tomáš při odchodu z volební místnosti v roce 1920. Věrni si zůstali celý život.
Charlotte a Tomáš při odchodu z volební místnosti v roce 1920. Věrni si zůstali celý život. (Foto – ČTK, ara)

Rozuměla matematice, milovala knihy, hudbu a prvního prezidenta Československa. Američanka Charlotte Garrigue Masaryková (†72) se svým mužem tvořila dějiny naší země. Zemřela před 95 lety 13. května 1923 v Lánech. 

Když se jako Charlotte Garrigue 20. listopadu 1850 narodila v Brooklynu jako třetí potomek z jedenácti dětí, rodině se dařilo. Po matce Charlotte Lydii (†65) zdědila sociální cítění a odvážné srdce. „Byla podivuhodně nadaná. Byla to nejlepší, čím může být žena muži v rodině,“ vzpomínal později její budoucí manžel Tomáš Masaryk (†87).

Krásná a udatná

Díky úspěchům otce, jímž byl obchodník Rudolph Pierre Garrigue (†69), měli zámožní rodiče možnost vést a podporovat dceru v lásce k umění. Četla díla Francise Bacona a Williama Shakespeara, hudbu studovala na konzervatoři v německém Lipsku. Ve svých 27 letech tam poznala Masaryka. „Byla krásná, nekompromisní a nikdy nezklamala. S ní jsem dostal do života to nejlepší,“ říkal o ní.

Žebral o peníze

Manželi se stali v New Yorku 15. března 1878. Zatím své milované ale jako začínající univerzitní profesor neměl Masaryk co nabídnout. Naopak celkem odvážně a nemístně žádal tchána o tučnou tříletou apanáž!

Rudolph Garrigue po prvním odmítnutí nakonec kývl a novomanželům zaplatil cestu do Vídně, kde se usadili, a přidal do začátku tři tisíce říšských marek. Podporoval je pak ještě deset let. Přestože mu celý život vadilo, že je Tomáš nemajetný, ač vzdělaný.

Zášť a deprese

Ve Vídni, kde žili tři roky, se u Charlotty objevily poprvé deprese a už se jich nezbavila. Pak jejich kroky vedly do Prahy. „Američanka se stala Češkou, mravně i politicky. Věřila v génia našeho národa,“ říkal hrdě Masaryk. V letech 1881 až 1886 tu byla Charlotte už se třemi dětmi spokojená. Bojovala za rovnoprávnost žen, podporovala Americký klub dam, zajímalo ji, jak žijí dělnické rodiny. Pak přišly temné časy. Masaryk, Jaroslav Goll (†82) a Jan Gebauer (†68) zpochybnili pravost Rukopisu královédvorského a zelenohorského, čímž si vysloužili zášť veřejnosti. „Tvé místo je tady v českém národě, musíš tady zůstat a při hájení pravdy nesmíš ustoupit,“ řekla údajně manželovi, když zvažoval emigraci.

Poslední kapka z Polné

Roku 1900 problémy a nenávist vůči své osobě vystupňoval Masaryk, když se zastal žida Hilsnera, neprávem obviněného z vraždy Anežky Hrůzové (†19) u Polné na Jihlavsku. V roce 1914 musel prchnout do exilu, v nepřítomnosti byl odsouzen za vlastizradu. Charlotte pak doma v Praze čekaly pravidelné noční prohlídky, šikana a výslechy policií. Aby toho nebylo málo, mladší syn Herbert (†34) umřel v březnu 1915 na tyfus, dceru Alici (†87) ve Vídni uvěznili a syn Jan (†61) musel do armády. Charlotte skončila v lednu 1918 v sanatoriu na Veleslavíně celkově oslabená a s velkými depresemi.

První dáma

Masaryk se prvním prezidentem Československa se stal 14. listopadu 1918, to byl ještě v exilu v Americe, a k milované ženě do Prahy se vrátil o měsíc později. Charlotte byla v té době zbavená svéprávnosti, údajně proto, aby unikla pozornosti úřadů. V roce 1920 se krátce vrátila do společenského života. Charlotte dokázala prosadit do ústavy rovnoprávnost mužů a žen. Protivilo se jí ale, že ti, kteří jejich rodinu ještě nedávno nenáviděli, manželům vzdávali hold. Přestala proto chodit na společenské akce a jako první dámu ji zastupovala dcera Alice.

Zemřela ochrnutá

V září 1922 Charlottu postihl záchvat srdeční slabosti, 1. května 1923 mozková mrtvice, po níž částečně ochrnula. Zemřela 13. května 1923 na zámku v Lánech. „Charlie, děkuji za vše, co jsi pro mě udělala! Vím a říkám ti to, že bych nemohl dosáhnout toho, čeho jsem dosáhl, že bych se byl nevyvíjel, jak jsem se vyvinul,“ stihl se s ní ještě rozloučit Masaryk.

Víte, že...
...

v Praze stále žijí Taber Herbert a Armand Kotíkovi, praprapravnuci Charlotty a Tomáše Masarykových? Veřejnému životu se vyhýbají.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.