Po 2,5 letech rozhodl soud o kauze OKD: Znalec a úředníci jsou nevinni! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Po 2,5 letech rozhodl soud o kauze OKD: Znalec a úředníci jsou nevinni!

Bývalý místopředsedové FNM Jan Škurek (vlevo) a Pavel Kuta (uprostřed) se znalcem Rudolfem Douchou.
Bývalý místopředsedové FNM Jan Škurek (vlevo) a Pavel Kuta (uprostřed) se znalcem Rudolfem Douchou. (Foto ČTK)

Dva a půl roku se táhl soud v kauze privatizace OKD. Teď byla trojice obžalovaných zproštěna viny! Kromě znalce Rudolfa Douchy osvobodil i bývalé místopředsedy Fondu národního majetku (FNM) Pavla Kutu a Jana Škurka, kteří měli privatizaci na starosti.

Douchovi hrozilo 10 let vězení, Kutovi a Škurkovi 8 let. Státní zástupce pro ně na konci dubna navrhoval podmíněné tresty a zaplacení způsobené škody.
Podle obžaloby Doucha vypracoval podhodnocený posudek ceny státního podílu v těžební společnosti OKD. Nezahrnul do něj prý dceřiné firmy a hrubě podhodnotil cenu 40 tisíc bytů, které OKD vlastnila. Kuta se Škurkem vypracování posudku zadali.


Stát chtěl po obžalovaných náhradu 6 miliard korun, soudkyně Iva Fialová ho ale s nárokem odkázala na civilní řízení. Upozornila hlavně na lajdáckou práci v přípravném řízení. „Bylo provedeno velice ledabyle a soud byl nucen nahrazovat činnost orgánů přípravného řízení,“ řekla Fialová. Verdikt není pravomocný. Státní zástupce Tomáš Černý se proti němu na místě odvolal.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.