Do muzea získali »Gottwaldovu« limuzínu: Vládní speciál »létal« vzduchem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Do muzea získali »Gottwaldovu« limuzínu: Vládní speciál »létal« vzduchem!

Luxusní prezidentský vůz Klementa Gottwalda.
Luxusní prezidentský vůz Klementa Gottwalda. (Zbyněk Schnapka)

Možná právě v tomto autě jezdil komunistický prezident Klement Gottwald (†56)! Jeden z posledních exemplářů Škody VOS teď skončil v muzeu ve Vysokém Mýtě. 3,5 tuny těžké monstrum tam musel dopravit jeřáb.

Raritu Muzeum karosářství ve Vysokém Mýtě získalo od sběratele z Kolínska. „Auto nás stálo milion korun, a to i proto, že jich bylo vyrobeno celkově sto, přičemž u nás se dochovaly čtyři kusy. Další tři jsou v zahraničí, a to na Slovensku, v muzeu v Číně a v Rumunsku jezdí jedno na železničním podvozku na kolejích jako drezína,“ řekl ředitel muzea Jiří Junek.


Na to, že se vůz vyráběl ve 40. letech, je exemplář ve velmi zachovalém stavu. „Ani jsme ho nerenovovali. Bylo jen zakonzervováno, takže jsou na něm zachované původní materiály včetně laku,“ dodal šéf muzea.

Jeřábem do prvního patra
Přes 3,5 tuny vážící limuzínu vynesl jeřáb do prvního patra muzea karosářství ve Vysokém Mýtě. Vzhledem k váze a mohutnosti auta nebylo jeho přemístění jednoduché. Stěhování trvalo skoro dvě hodiny, přičemž většinu času zabralo hledání těžiště »vosky« a upevnění popruhů. Před položením dostalo auto speciální stěhovací kolečka, na kterých se pomalu dostalo do výstavních prostor. Vůz má totiž porouchanou spojku.

Tahaly Gottwalda i stříkačky
Kdo konkrétně touto »voskou« jezdil, není jasné. Mohl to být dělnický prezident Klement Gottwald či později Antonín Zápotocký nebo jen ozbrojený vládní doprovod. Auto soudruhům sloužilo do poloviny 50. let, kdy se tehdejší ministerstvo vnitra začalo těchto aut zbavovat, protože neměly až tak dobré jízdní vlastnosti. „Přidělovali je hasičům, kteří je nějaký čas používali jako tahače stříkaček,“ uvedl Junek. Mimochodem, právě komunističtí pohlaváři zadali výrobu pancéřovaných vozů, prezidenti Masary a Beneš jezdili »obyčejnými«...

»Žrala« 30 litrů
Vůz Škoda VOS se vyráběl pět let ve dvou verzích. V plně pancéřované, vážící až 4,6 tuny a v odlehčené formě, což je právě případ této »vosky«. Limuzínu poháněl šestiválec o obsahu pěti litrů se spotřebou až přes 30 litrů na 100 kilometrů. Kvůli váze mělo auto speciální pneumatiky a několikrát se upravovalo. Například kvůli prezidentově manželce Martě Gottwaldové (†54), která si stěžovala, že se jí do něj špatně nastupuje. Limuzína musela být proto prodloužena.

Klement Gottwald oznamuje, že se právě vrací z Hradu:

Video se připravuje ...





Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.