Na Havaji žádná havaj: Sopka Kilauea děsí celý ostrov! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Na Havaji žádná havaj: Sopka Kilauea děsí celý ostrov!

...dnes vulkán chrlí do dáli kouř, kamení a žhavou lávu.
...dnes vulkán chrlí do dáli kouř, kamení a žhavou lávu. (Foto USGS, ČTK, YouTube)

Předloni v srpnu letěly světem fotky sopky Kilauea, v jejímž chřtánu se v magmatu objevil rošťácký úsměv. V posledních dnech ovšem s vulkánem žádná legrace není, jeho mohutná erupce dokonce přinutila úřady nařídit evakuaci okolo 1700 lidí z jižní části ostrova Havaj.

Proud lávy totiž dosahuje až do obydlené oblasti největšího havajského ostrova. Magma tryská ze sopky desítky metrů vysoko a jeho proud nedaleko obydlené oblasti dosahuje téměř dvou set metrů na šířku.


Začátkem týdne se jedna z vnitřních částí sopky zhroutila, v důsledku toho láva začala téci směrem k obydlenému jihovýchodnímu pobřeží. Ve čtvrtek začala vytékat z nových prasklin v povrchu sopky a podle expertů není vyloučeno, že se objeví další místa, kterými se dostane na povrch. Kilauea je vysoká 1200 metrů a patří k nejaktivnějším vulkánům světa. Aktivitu vykazuje prakticky nepřetržitě od roku 1983, v 90. letech její láva zničila na 200 domů.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.