Osud »Libeňáku« v Praze je ohrožen: Most nemá naději! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Osud »Libeňáku« v Praze je ohrožen: Most nemá naději!

Nový Libeňský most by mohl být postaven za tři roky.
Nový Libeňský most by mohl být postaven za tři roky. (Foto Aha! – David Malík )

Zda pražský Libeňský most zbourat, nebo rekonstruovat, v tom mají odborníci jasno. Diví se prý, že most ještě stále stojí. Při výstavbě byl údajně použit beton špatné kvality. Přesto vydržel od roku 1928 bez oprav!

„V době výstavby byla obtížná situace. Měl se postavit velmi levný most, takže se šetřilo s pískem i s cementem,“ vysvětlil člen Technické rady zřízené magistrátem pro oblast mostních konstrukcí Jan Vítek s tím, že obloukům chybí výstuže. Tím pádem je z hlediska dynamického namáhání zcela nevhodný.

Pod mostem současně není dostatečný prostor pro průtok vody v případě povodní. Projektant a mostař Václav Mach o něm mluví jako o libeňské přehradě, protože některé mostní oblouky jsou zastavěné, nebo jsou přes ně schodiště. Odborníci tedy doporučují postavit nový most, který bude splňovat technické parametry na současné úrovni. To se však nelíbí některým politikům a občanským sdružením.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.