Slavná sklárna chátrá! Nejsou peníze na opravy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Slavná sklárna chátrá! Nejsou peníze na opravy!

Rozsáhlý areál nejstarší sklárny v Evropě chátrá.
Rozsáhlý areál nejstarší sklárny v Evropě chátrá. (pro Aha! – Lukáš Stejskal, archiv)

TASICE – Sklárna v Tasicích v Posázaví má svá nejslavnější léta již za sebou. Luděk Munzar nebo Jaromír Hanzlík tu při natáčení 13dílného seriálu Synové a dcery Jakuba skláře v roce 1984 strávili několik měsíců. Kdysi slavná sklárna se teď postupně rozpadá a na opravy nejsou peníze!

Tady se natáčel seriál Synové a dcery Jakuba skláře

Nejstarší sklárna v Evropě, která se po slavném seriálu z pera Jaroslava Dietla jmenuje Jakub, má namále. Nedostává se totiž peněz na opravy. A to i přesto, že nový majitel Luboš Pipa se snaží, co může. Problém je v zákonech. Kvůli tomu, že nepodniká jako firma, nemůže žádat o většinu grantů Evropské unie. Přitom jen za loňskou zimu sklárna přišla o dvě budovy a střechu. „Spadly dvě dřevěné budovy, prolomená byla i střecha na huti a spoustu peněz a sil spolkla jenom likvidace těchto škod,“ vysvětlila Marie Milichovská, která zchátralým objektem provází turisty.

Většinu oprav financuje sám majitel, který objekt koupil před třemi lety. Sklárna však od roku 1990 prošla řadami rukou a dokonce se stala předmětem sporu kvůli konkurzům. Málem došlo k tomu, že se začalo rozprodávat zařízení, budovy i pozemky.

V malé vesničce Tasice si dnes na natáčení každý pamatuje. Byla to událost pro celé okolí. Kompars v seriálu například obstarali jen obyvatelé Tasic. „Točilo se tři měsíce a za plného provozu. Kromě herců jsou všichni ostatní opravdoví skláři a tam, kde zrovna nebyl záběr, byla normální výroba,“ popisuje pamětnice Věra Hrubá. Sklářská huť v Tasicích je unikátní také tím, že je víc než 120 let stará a že se v ní odjakživa foukalo sklo ručně. Ačkoliv byla v devadesátých letech výroba na pár let obnovena, je dnes huť vyhlášena kulturní památkou a funguje jako skanzen. Provádí se zde každý den, aby se alespoň sehnaly nějaké peníze na základní opravy. Ovšem turisté vidí už jen smutné ruiny.

27.7.2007

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.