Český i světový úspěch chovatelů ze zlínské zoo: Odchovali vzácného dvojzoborožce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Český i světový úspěch chovatelů ze zlínské zoo: Odchovali vzácného dvojzoborožce

20 dnů Slepé holátko.
20 dnů Slepé holátko. (Foto Zoo Zlín)

Jsou první v Česku a v posledních 12 měsících i na světě! Chovatelům ve zlínské zoo se podařilo odchovat vzácného dvojzoborožce indického. 

„Malý dvojzoborožec se vylíhl 20. března. Jsme šťastni, protože sestavit vhodný pár je náročné. Velmi často to znamená roky a roky úsilí. U dvojice se často projevuje vzájemná agresivita. Ale měli jsme štěstí,“ přiblížil zoolog Václav Štraub.

Ve Zlíně chovají tyto opeřence od roku 2010 a již několikrát měl pár mláďata. Jenže po několika dnech vždy uhynula. Proto tentokrát do hnízdiště nainstalovali kamery, a když samice snesla dvě vejce, šup s nimi do líhně. „Jedno vejce bylo oplodněno a mládě se má nyní k světu,“ řekl spokojeně zoolog.

V Evropě lze spatřit tyto krasavce pouze v 19 zahradách. „Za posledních deset let se však podařilo pouze několik úspěšných odchovů, například v německých zoo Stuttgart nebo Walsrode,“ doplnil Štraub.

Krmení v převleku

Mládě bylo 20 dnů slepé, a krmení bylo proto snadné. Když začalo vidět, museli k němu v převleku s maskou na obličeji a loutkou imitující hlavu dospělého ptáka. Zmíněná opatření měla jediný cíl – zabránit fixaci mláděte na lidi a lidské hlasy.

Víte, že...

...několikrát denně chovatelé krmí mládě myšími holátky, hmyzem, ovocem a granulemi?

Partnerku zazdí v dutině stromu

Dvojzoborožec indický je největším zástupcem zoborožcovitých. Nejnápadnější znakem je masivní žlutočerná helmice a obrovský zobák. Obývá tropické pralesy v Indii, Sumatře, Indonésii a v Malajsii. V přírodě se jeho početní stavy stále snižují. Ztrácí přirozené prostředí a lidé ho stále loví. Hnízdí v dutinách velkých stromů, kde samec svou partnerku doslova zazdí výkaly a blátem. Nechá přitom v přepážce jen malý otvor, kterým ji a později i mláďata krmí.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.