Připraveno s psychology: Jak se zdravě hádat - 40 vět, které zabíjejí vztah a jak je vyslovit | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Připraveno s psychology: Jak se zdravě hádat - 40 vět, které zabíjejí vztah a jak je vyslovit

I na hádky existují návody!
I na hádky existují návody! (istock.com)

Rozkvetly třešně, šeříky, tulipány, »zachvátil« nás měsíc lásky, přepadly alergie. Je to klišé, ale je to tak každý květen. Měli bychom absorbovat jaro a vůně, ale kýcháme, smrkáme, slzíme. Nejinaký defekt přepadne občas i partnerský vztah. Máme se milovat, líbat pod květy, ale hašteříme se, bojujeme a na lásku zapomínáme. Tak už to ale bývá, to je život. Jak si ale pomoct? Jak komunikovat, reagovat a neničit si život? Zkuste kurz asertivity. Pohádejte se, ale podle návodu. Buďte věcní, konstruktivní, jen ne hysteričtí a sobečtí.

Jak na to?

Základem je asertivita, pojmenování problému, konkrétní sdělení bez přemíry emocí. Pak také respekt k osobnosti partnera a vědomí, že svých nároků dosáhnu snadněji po dobrém a ne hádkou. To je dobré vědět.

Tak třeba...

Raději se kousněte do jazyku, vyložte si pro a proti a pak něco řekněte. Zkuste uvažovat empaticky, vcítit se chování i myšlení svého protějšku a pak si přesně definujte, o co vám jde a čeho vlastně chcete dosáhnout. Respektujte svobodu partnera.

Zásady na úvod

• Ukvapené a vágní obviňování, irelevantní výčitky bez jasných indicií nevedou k vyřešení problémů.

• Někdo tirády a »italskou domácnost « vyhledává, vymění názory, vyčistí se vzduch a jede se dál. S tímhle vědomím se klidně hádejte...

• Někdo jiný se zase urazí a má ve zvyku ješitně setrvat v »tiché domácnosti« a vyčkat ponížené omluvy svého partnera. To je horší, pokud chcete mlčet a mračit se na sebe, tak spolu nemusíte být.

• Itálie. Výbuchy hněvu, křikem a nadávkami otravujete život hlavně sobě, reakce bývají adekvátní akci, takže se můžete dočkat leda tak rovněž hádky, křiku.

• Bobřík mlčení. A mlčením také ničeho nedosáhnete, nulovou komunikací komplikujete hladký chod rodiny. Děti tím trpí nejvíc.

• Zásada poslední. Nebuďte ironičtí, vzteklí, plačtiví a vyčítaví, když chcete dojít konsenzu.

PŘEHÁNĚNÍ

Pozor, typickým zlozvykem je přehánění. Taková informace devalvuje stížnost v pouhou lamentaci a nemá ten správný záběr.

– Snad stokrát, tisíckrát jsem tě prosila, abys opravil kohoutek v kuchyni. Nedá se to vydržet, trhá mi to uši, jak voda kape do dřezu.

+ Chci tě poprosit, abys vyměnil těsnění v kuchyni. Pořád to kape a je mi nepříjemné žádat tě opakovaně, připadám si hloupě. Děkuji předem.

– Myslíš jen na sebe! S ničím mi nepomůžeš.

+ Prosím, pomoz mi s košem s prádlem. Bodlo by mi, kdybys mi pomohl i s pověšením. Budeme to mít rychleji.

– Z práce chodíš domů věčně v noci, a ani tak nás nedokážeš uživit.

+ Je mi nepříjemné, že jsi dnes přišel později, než jsme se domluvili. Chystala jsem dobrou večeři.

– K dětem se chováš hrozně! Pořád na ně jenom řveš.

+ Více by se mi líbilo, kdybys řekl Pavlíkovi konkrétně, co udělal špatně. Když na něj křičíš, že z něj nic nebude, ničemu nepomůžeš.

– Doma je věčně bordel.

+ Moc by mě potěšilo, kdyby byla uklizená kuchyň, když se vracím z práce.

PŘEKRUCOVÁNÍ SKUTEČNOSTI

Vesměs jde o vybírání nějakého detailu z chování druhého nebo ze své snahy o nápravu, který je však potom absurdně použit tak, aby druhého ukázal jako totálně neschopného, viníka, lenocha, ignoranta. Opět bez důkazů a relevantní charakteristiky.

– Stokrát jsem tě o to prosila.

+ Prosím tě, ukliď si ponožky.

– Nic tě nezajímá, kromě novin!

+ Pomohl bys mi s nádobím? Společně budeme mít dřív chvilku pro sebe.

– Bodejť by tu byl pořádek, nic mi nepomůžeš, jenom se válíš v posteli s novinami.

+ Máš pravdu, nestihla jsem uklidit kuchyň. Ale byla bych ráda, kdybys mi pomohl s nádobím, a já vycídím zbytek. Spolu nám to půjde rychle.

NEMANIPULUJTE

Chceme si vydobýt svá práva a výhody tím, že postupem času s partnerem manipulujeme, strkáme ho kamsi do našich představ o ideálu. On logicky udělá to samé a v jednu chvíli to narazí na sebe. Třenice, hádky, posouvání vlastních mantinelů. Uvědomujeme si, že manipulujeme?

Co také děláte?

Lichocení

Připravujeme si půdu, že budeme něco chtít, nebo chceme odvést pozornost od problému, který očekáváme.

Výčitky a obviňování

Partner, když už bude chtít mít pokoj od věčných litanií, raději vše udělá po vůli tomu, kdo stupňuje tuto verbální agresi.

Svalování zodpovědnosti

Je to podobné výčitkám, pokud svedu zodpovědnost na toho druhého, mohu jej pak i za neúspěch kritizovat. I když v tom »jedeme« spolu.

Porovnávání s druhými

Je to pošetilé a urážející, každý jedinec je přece originál. Budí pocity viny, klesá sebedůvěra. Pak toho člověka máte vlastně na lopatkách, což jste asi chtěli, ale po čase vás to přestane bavit.

Poučování

V tuto chvíli je jeden v roli učitele a druhý v submisivní roli žáka. Špatně, vztah má být vyrovnaný. Poučování vede rovněž ke ztrátě motivace.

Moralizování

Pro sebevědomí je to hrob, je to pasivní agrese, teror, aniž bychom si to uvědomovali.

Ironie a despekt

Dělají to víc muži a je to primitivní nástroj, jak ovlivnit partnera. Ten si pak může připadat jako bezcenný hlupák. Vy si posílíte ego, ale je to falešné, protože partner pak přestává být rovnocenným a vy jste ze hry.

Předstírání emocí

Chcete vzbudit soucit a daří se vám to. „Kdybys mě měl rád, tak mi to neděláš…“ Koho tohle baví?

Je to laciné a vlezlé

Stavění se do role oběti. Je to podobné, jeden tvrdí, že je uštvaný, nedoceněný, a druhý se mu snaží pomoci, stane se nástrojem.

ZBYTEK NÁVODU NAJDETE V TIŠTĚNÉM NEDĚLNÍM AHA!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.