Vřelý korejský summit v Pchanmundžomu: Malý krok pro Kima...ale velký pro celý svět! Po 65 letech návštěva sousedů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Vřelý korejský summit v Pchanmundžomu: Malý krok pro Kima...ale velký pro celý svět! Po 65 letech návštěva sousedů!

Kim Čong-un (34) překročil jako první severokorejský vůdce hranici na jih, aby se sešel s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem (65). Setkání přineslo ovoce, dohodli se na odstranění jaderných zbraní z poloostrova.
Kim Čong-un (34) překročil jako první severokorejský vůdce hranici na jih, aby se sešel s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem (65). Setkání přineslo ovoce, dohodli se na odstranění jaderných zbraní z poloostrova. (Foto ČTK)

Historický okamžik, na který celý svět čekal dlouhých 65 let, konečně nastal! Kim Čong-un (34) překročil jako první severokorejský vůdce hranici na jih, aby se sešel s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem (65). Setkání přineslo ovoce, dohodli se na odstranění jaderných zbraní z poloostrova.

V 9:30 tamního času se lídři znepřátelených Korejí sešli přímo na demarkační linii u města Pchanmundžom.

Kim Čong-un se tak stal vůbec prvním severokorejským vůdcem, který hranici na jih od konce války v roce 1953 překročil. Následoval velmi dlouhý stisk ruky provázený výměnou úsměvů a vřelých slov.

„Jsem šťastný, že se s vámi setkávám,“ pronesl Kim.

„Bylo to od vás velmi odvážné rozhodnutí přijet až sem,“ vysekl mu poklonu Mun.
Severokorejský diktátor dokonce Muna přesvědčil, aby na moment zase on navštívil jeho severní zemi a společně mohli zapózovali i fotografům na Kimově straně čáry.

Dezinfekce a podpis

Po uvítací ceremonii se společně odebrali do Domu míru, kde se Kim podepsal do knihy hostů. Jen pár minut předtím, než vešli dovnitř, prohledal celou budovu severokorejský bezpečnostní tým a místo nastříkal dezinfekcí. Následně začalo dlouho očekávané jednání, jehož hlavním tématem byl mír a denuklearizace Korejského poloostrova.

Konec války?

Země se dohodly, že budou pracovat na úplném odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova. Ačkoliv bylo setkání plné velký slov, žádná konkrétní opatření nebyla předložena. Obě země také budou usilovat o to, aby ještě letos mohla být podepsána mírová dohoda, která by nahradila smlouvu o příměří, jíž skončila korejská válka z 50. let.

Spojí rodiny

Kim Čong-un, kterého na jednání doprovodila i sestra Kim Jo-čong (30), při jednání přislíbil návštěvu Soulu. Mun Če-in má pro změnu zavítat do Pchjongčchangu, plácli si i nad uspořádáním setkání politikou a emigracemi rozdělených rodin!

V KLDR vědí jen málo...

Ač celý svět mohl sledovat historický summit minutu po minutě v přímém přenosu, Severokorejci mají k dispozici pouze skromné zpravodajství státních médií. V KLDR byla vydána pouze krátká zpráva o odjezdu Kima z hlavního města na schůzku s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem v demilitarizované zóně mezi korejskými státy. Státní televize se prý chystá podat o summitu obšírnější zprávu až později.

Borovice míru?

Korejští vůdci společně v demilitarizované zóně zasadili památnou borovici z roku 1953, kdy byla podepsána dohoda o příměří, jež ukončila boje korejské války. U stromu pak odhalili kamennou desku s nápisem »Sázíme mír a prosperitu«. „Doufám, že společně s touto borovicí bude náš vztah vzkvétat,“ řekl Kim jihokorejskému prezidentovi.

Separé oběd s »maratonci«

Po prvním kole jednání se Kim v limuzíně odebral na svou stranu hranice, aby tam v ústraní poobědval. Jeho černý mercedes za běhu doprovázelo 12 bodyguardů. Kromě stejnokroje dokázali perfektně sladit i krok. Vtipné záběry z tohoto běhu okamžitě pobavily celý svět.

Společná korejská večeře

Na stole byla jídla pocházející z obou států a připravená podle receptů obou stran. Některá budou dokonce pocházet z demilitarizované zóny.

MENU

Studené pchjongjangské nudle

Chobotnicový salát

Švýcarská bramborová placka

Knedlíčky Pyeonsu

Smažené mořské plody Dalgogi

Hovězí barbecue

Korejský bibimbap

Kanic červený a sumec na páře

Mangová pěna s mapou poloostrova

Rýžový dortík a čaj: Promyšlenou výzdobu narušovaly dvě tečky

Jednací stůl zdobily květiny, které byly jako snad vše vybrány s ohledem na symboliku – pivoňky na znamení uvítání, sedmikrásky jako symbol míru a luční kvítí natrhané přímo v demilitarizovaném pásmu.

Stůl, u nějž se sedělo, byl vyroben na míru. V průměru měl 2018 milimetrů, což navždy zachytí rok konání summitu. A pak zakázkové židle s odkazem na Japonsko. Dřevěný rám každé z nich měl uprostřed medailon s motivem mapy Korejského poloostrova včetně ostrovů Tokdo kontrolovaných Soulem, avšak požadovaných Japonskem!

Víte, že...

...Severní Korea v minulosti již několikrát slibovala, že ukončí své jaderné zbrojní programy, tajně ale ve vývoji atomových zbraní pokračovala.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.