Politolog: ČSSD chce moc výsad, ale premiéra má ANO | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Politolog: ČSSD chce moc výsad, ale premiéra má ANO

Politolog Mlejnek, Andrej Babiš.
Politolog Mlejnek, Andrej Babiš. (Foto ČTK)

Vyjednávání o novém kabinetu se komplikuje. „Ať odstoupí premiér, když rezignují naši ministři,“ přejí si sociální demokraté a chtějí i to, aby ve vládě nebyl nepravomocně odsouzený ministerský předseda. Hnutí ANO vedené trestně stíhaným Andrejem Babišem (63, ANO) ale podmínky nebere...

„I kdyby taková dohoda existovala, tak její splnění by nebylo právně vymahatelné – ani v ústavě se o ničem podobném nepíše,“ řekl Aha! politolog Josef Mlejnek. Za požadavkem ČSSD je podle něho obava, že stranu ve Sněmovně přehlasují ANO s komunisty a SPD. „Prostě si chtějí vynutit nějaký mechanismus, jak se tomu bránit,“ tvrdí. Připomíná, že když sociální demokracie získala ve volbách jen sedm procent hlasů a má v parlamentu 15 křesel, tak vládu položit nemůže.


Slabá politická síla

A také se možná přeceňuje. „ČSSD se chce přiblížit tomu, aby měla výhody jako strana se svým vlastním premiérem, ale jejich reálná politická síla je na toto příliš slabá,“ dodává Mlejnek a netroufá si tvrdit, jestli je pro sociální demokraty nyní vyhodnější jít do vlády, nebo ne. „Každopádně ale vliv na rozhodování bude mít i stav bankovního konta jejich partaje.“ A naráží přitom na skutečnost, že sociální demokraté by s prázdnou stranickou pokladnou mohli mít problém vést předvolební kampaň v případných předčasných volbách.

Oranžová vzpoura
Vře to i uvnitř strany »oranžových«. Senátoři ČSSD totiž řekli spolupráci s ANO své »NE« a k jejímu odmítnutí budou nabádat i členy před vnitrostranickým hlasováním. Právě jeho výsledek určí, zda socialisté budou vládnout s »babišovci«, či ne.

Dienstbier varuje: Trestně stíhaný Babiš je problém. ČSSD by neměla jít s ANO do vlády.

Video se připravuje ...



Přečtěte si
jajas
27. 4. 2018 • 16:37

Někdy mám z toho pocit, že ČSSD ani do vlády nechce. Stupňuje jen své požadavky a čeká, až Babiš řekne NE a vláda nebude sestavena a Babiš již pak nedostane mandát ji sestavovat znovu. Prostě se chtějí zbavit Babiše.....Ale já bych pak byl pro nové volby a tím by ČSSD dostal na p.r.d.e.l. a nikdo by se s ní už tak nepáral, jako teď.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.