Drama v chemičce v Děčíně: 17 poleptaných fenolem ...jeden zemřel! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Drama v chemičce v Děčíně: 17 poleptaných fenolem ...jeden zemřel!

V chemičce, kde k úniku fenolu došlo, zasahovali policisté, hasiči i záchranáři.
V chemičce, kde k úniku fenolu došlo, zasahovali policisté, hasiči i záchranáři. (Foto pro Aha! – Petr Šolc)

 Vážná havárie se stala včera ráno v děčínské městské části Boletice. V tamním Chemotexu unik jedovatý fenol. Sedmnáct lidí se zranilo, nebezpečnou látkou se poleptali nebo se jí nadýchali. Dva z nich byli v kritickém stavu a odpoledne jeden v nemocnici zemřel.

Fenol unikl při přečerpávání z cisterny do zásobníku z protržené hadice. „Hasiči společně s policisty evakuovali z nebezpečné zóny všechny osoby,“ uvedla policejní mluvčí Veronika Hyšplerová. Dodala, že zraněné rozvezli záchranáři do nemocnic v Děčíně, České Lípě a Ústí nad Labem. Všichni byli zaměstnanci firmy, zraněn byl ale i řidič cisterny, který byl externím pracovníkem.
Hasiči únik nebezpečné látky zastavili, nedostala se do ovzduší ani do vody. Havárii teď vyšetřují kriminalisté.

V chemičce, kde k úniku fenolu došlo, zasahovali policisté, hasiči i záchranáři.


Ničí ledviny i játra
Fenol je nebezpečný při požití i vdechnutí výparů. Leptá tkáně, proniká dýchacími cestami i kůží přímo do organismu. Postižený nejprve kašle, záhy se rozvíjí otok plic. Může dojít ke ztrátě vědomí, kolapsu ledvin a jater, kde se chemikálie ukládá. Fenol známý i jako benzenol se používá jako surovina ve farmaceutickém průmyslu.

Víte, že...
...během 2. světové války roztok fenolu zneužili nacisté? Popravovali jím vězně v koncentračních táborech, injekcemi jim ho píchali do srdce.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.