Vrah novinářky Kim Wall (†30): Padl rozsudek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Vrah novinářky Kim Wall (†30): Padl rozsudek!

Kim ráda psala o silných příbězích. Doplatila na to.
Kim ráda psala o silných příbězích. Doplatila na to. (Reuters, ČTK, Profimedia.cz, Caterina Clerici, Tom Wall, Wikipedie)

Šílený dánský vynálezce Peter Madsen (47) byl shledán vinným z brutální vraždy švédské novinářky Kim Wall (†30) na své podomácku vyrobené ponorce Nautilus. Soud jej sice poslal na doživotí, jenže už po 16 letech může být opět na svobodě!

Soudkyně označila Madsenovu výpověď, tedy že Kim se v ponorce zabila nešťastnou náhodou, za nevěrohodnou a vyřkla nejvyšší možný trest. Ten zdůvodnila mimořádnou brutalitou činu. Madsen prý při vynesení rozsudku neprojevil žádné emoce.


„Ještě několik minut poté seděl vedle svého právníka jako zmrazený a zíral na stůl před sebou,“ popsala dánská novinářka Julie Thomsen přímo ze soudní síně.
Ač za brutální vraždu novinářky oficiálně vyfasoval nejvyšší možný trest, neznamená to, že se z basy už nedostane. V Dánsku totiž doživotí v praxi znamená uvěznění na 16 let bez možnosti požádat o propuštění. Po uplynutí této doby se trest buď prodluží, nebo je trestanec volný. Pravděpodobnější je druhá varianta.

Zločinci odsouzení v Dánsku na doživotí si totiž v průměru odsedí ve věznici právě 16 let, a tak je dost možné, že v roce 2034 bude v té době 63letý Madsen opět běhat na svobodě. Proti včetšímu rozsudku se odvolal.

Šílencovy mrazivé hlášky u soudu

Odborný posudek konstatoval, že Madsen je: „Sexuální deviant s narcisistickými a psychopatickými rysy a patologický lhář s naprostým nedostatkem empatie i pocitu viny.“ Když si přečtete některé šílenosti, které prohlásil (nejen) u soudu, nelze než souhlasit.


*„To, že měla bodné rány na vagině, nemá vůbec žádný sexuální podtext. Chápu, že vám může přijít, že má, ale opravdu na tom z mé strany nebylo nic sexuálního.“


*„Co uděláte, když narazíte na velký problém? Rozdělíte ho na menší díly. Přesně to jsem udělal.“


*„Mrtvola si nezaslouží žádný respekt nebo speciální zacházení.“


*„Když jsem ji rozřezával, vybavil se mi film Sedm. Nevidím nic špatného na tom, že jsem v tu chvíli myslel zrovna na něj.“


*„Dívám se na tato videa (s probodnutými, oběšenými či popravenými ženami, pozn. red.), abych plakal a cítil emoce.“


*„Chtěl bych sestrojit vzducholoď a letět nad Kodaní, zatímco mě budou nahánět policejní auta. Přistál bych mezi dvěma věžemi místní katedrály a čekal, až mě zatknou.“


*„Chtěl bych se dát na zločin. Ale ne na nějaké vykrádání bank, při tom nesmíte nikomu ublížit.“

Od reportáže k vraždě
Jeden z nejděsivějších kriminálních případů v historii Dánska se začal psát loni 10. srpna na palubě Madsenovy ponorky. Vynálezce sem pozval Kim Wall (†30), která o jeho plavidle chtěla napsat reportáž. Madsen měl ale jiné plány – vzal si s sebou pilu, nože, kusy železa a plastové pásky. Podle policistů Kim svázal, bil ji a mučil. Pak ji buď uškrtil, nebo jí podřízl hrdlo, načež se na mrtvole sexuálně uspokojil. Poté ji zohavil – jen na genitáliích patologové napočítali 14 bodných ran! Následně odřízl hlavu a končetiny a v plastových pytlích zatížených železy je naházel do moře. Následně ponorku »zatopil« a sám se nechal na hladině zachránit. U soudu několikrát změnil výpovědi a jediné, k čemu se přiznal, je rozřezání těla a naházení jeho kusů do moře.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.