Studenti z Plzně ohromili Čínu: Sestrojili pavouka-špiona | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Studenti z Plzně ohromili Čínu: Sestrojili pavouka-špiona

Ondřej (vlevo) a Milan ukazují robota, se kterým získali zlatou medaili v Pekingu.
Ondřej (vlevo) a Milan ukazují robota, se kterým získali zlatou medaili v Pekingu. (Foto Aha! – Zbyněk Schnapka, archiv P. Brichty a M. Maliny)

Šikovné české ručičky se ve světě neztratí. Ukázali to dva studenti z Plzně, kteří sestrojili robota, šestinohého pavouka, kterého lze využívat k průzkumným akcím. Úspěch s ním slavili až v Číně.

Ondřej Brichta a Milan Malina (oba 20) z kroužku robotiky při Středisku volného času Radovánek v Plzni vymysleli a postavili Hexapoda, robota, který vypadá jako šestinohý pavouk. Běhá, chodí, překonává překážky. Když se na něj přidělá kamera, dá se využít i v praxi.

Při ocenění v Číně.

„Mohl by provádět inspekci potrubí zevnitř nebo zkoumat prostředí ve zřícených budovách,“ řekl vedoucí kroužku Roman Čečil (42). Kluci navrhli vlastní konstrukci i ovládání. „Nejtěžší bylo vychytat chyby v softwaru, když jsme ho poprvé spustili,“ uvedl Brichta.
Postavit robota nebylo levné. „Jen 18 servomotorů stálo 45 tisíc korun,“ dodal Malina. Celkem robot vyšel asi na 80 tisíc Kč. Na Mezinárodní vědecké soutěži pro žáky středních škol v Pekingu získali kluci s tímto robotem zlatou medaili.

Hexapod neboli šestinový robot.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.