Pohřeb kardinála Berana: Už jen pár kroků a…Církev mu zaručí nebe! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Pohřeb kardinála Berana: Už jen pár kroků a…Církev mu zaručí nebe!

Kardinál Beran
Kardinál Beran (Foto ara)

Přežil koncentrák i zlovůli komunistů a teď by mohl vstoupit na nebe. Proces blahořečení, který toto garantuje, je v případě kardinála Josefa Berana (†80) u konce, tedy alespoň v Česku.

Kvůli možnému uvedení na nebe byl Beran, jehož ostatky přiletěly z Říma do Prahy v pátek, včera definitivně pohřben ve Svatovítské katedrále do sarkofágu, který je nad zemí. Důvodem je, aby se lidé mohli ke kardinálovi modlit a měli přitom jeho hrob na očích. Blahořečením (beatifikace – pozn. red.) církev garantuje, že dotyčný je v nebi a mohou mu být prokazovány ctnosti. Není to ale povinnost jako u světců a také může být uznáván jen v některých biskupstvích. Sbírání dokumentace je po 20 letech v Česku u konce, jak řekl Aha! historik Jaroslav Šebek (48).

Kvůli možnému uvedení na nebe byl Beran, jehož ostatky přiletěly z Říma do Prahy v pátek, včera definitivně pohřben ve Svatovítské katedrále do sarkofágu.

„V den výročí úmrtí Josefa Berana 17. května se naposledy sejde komise a tam bude uzavřen proces na diecézní úrovni,“ vysvětlil. Pak budou materiály odeslány k posouzení do Vatikánu. „Papež František pak musí uznat heroické ctnosti a je otázka, jak dlouho bude trvat celý proces v Římě,“ upřesnil Šebek s tím, že pak bude muset lékařská komise potvrdit dva zázraky uzdravení Beranovým jménem. Teprve potom může být prohlášen za blahořečeného.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.