Návrat domů 50 let po smrti: Útrapy kardinála Berana (†80) | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Návrat domů 50 let po smrti: Útrapy kardinála Berana (†80)

V katedrále sv. Víta vcera požehnali soše sv. Vojtecha. V pondelí tu Berana pohrbí.
V katedrále sv. Víta vcera požehnali soše sv. Vojtecha. V pondelí tu Berana pohrbí. (Foto ČTK)

Do vlasti se dnes vrací muž, kterého nacisté týrali koncentrákem a komunisté afrodiziaky. Necelých 50 let po smrti se kardinálovi Josefu Beranovi (†80) splní jeho poslední přání – být pohřben v katedrále svatého Víta na Pražském hradě. Kardinálovy ostatky byly včera vyzvednuty z papežské krypty.

Byl to dechberoucí okamžik. Z baziliky sv. Petra ve Vatikánu ve čtvrtek vpodvečer ministr kultury Ilja Šmíd (66) vyzdvihl ostatky kardinála Josefa Berana, který byl v místě posledního odpočinku papežů pohřben po svém úmrtí v tamním exilu. Jeho tělo se dnes po desetiletích vrací do vlasti. Jaký byl příběh muže, který se kardinálem málem nestal?

Čtyřka z náboženství
Beran se narodil v prosinci 1888 v Plzni do rodiny učitele. Během školních let to s ním bylo jak na houpačce. Někdy exceloval, jindy přinesl na vysvědčení z náboženství čtyřku! Když se tak rozhodoval, co dál, uvažoval o medicíně i o armádě. Jenže jeho učitel Alois Kudrnovský mu řekl, že s ním vždycky počítal v církevních řadách a pomůže mu na studia v Římě.

A tak mladý Beran začal studovat bohosloví v Itálii, kde se mu dostalo i kněžského svěcení. Po získání doktorátu působil jako kaplan, později jako učitel až nakonec jako profesor přednášel na Teologické fakultě.

Terezín i Dachau
Po vyhlášení protektorátu v roce 1939 se stal Beran trnem v oku nacistům. Často jej vyslýchalo gestapo. Po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha byl pak zatčen, nejprve vězněn na Pankráci, poté v Terezíně a nakonec byl převezen do koncentračního tábora v Dachau, kde chytil tyfus. V táboře zůstal až do jeho osvobození americkou armádou.

Pražským arcibiskupem byl Beran jmenován v roce 1946 papežem Piem XII. Po komunistickém převratu se ale nad kardinálem znovu začala stahovat mračna.

Nesesmilníš!
Komunistickému režimu se odmítl podvolit, a tak byl 14 let internován na různých místech. Po dobu jeho věznění se o Berana staraly řádové sestry. StB chtěla arcibiskupa zdiskreditovat, a tak na něj nachystala past. Do jídla a pití mu přidávala »povzbuzováky« na potenci a měla připravenou kameru pro případ, že se Beran neudrží a svede některou z opatrovnic. Arcibiskup prý ale plán odhalil a z akce nebylo nic.

Římský exil
V roce 1963 podepsal Beran slib socialistické republice, což si až do konce života vyčítal. O dva roky později jej jmenoval papež Pavel VI. kardinálem. Komunistický režim mu dovolil odcestovat do Říma a převzít tam slavnostně kardinálský klobouk. Mělo to ale jeden háček. „Ptali se mě, jak dlouho chci zůstat v Římě. Řekl jsem tři týdny. Přisvědčili. Odpoledne jsem se dozvěděl, že jsem dostal povolení jet do Říma s podmínkou, že už se vůbec nevrátím,“ vzpomínal kardinál.

Nakonec ale s faktickým vyhnanstvím souhlasil a do Itálie odcestoval. Tam se ihned zapojil do právě probíhajícího II. vatikánského koncilu, kde pronesl projev na možnou rehabilitaci Jana Husa.

Jediný mezi papeži
V roce 1968 lékaři diagnostikovali Beranovi nádor na plicích. Ještě v tom roce se podrobil operaci, ale podle doktorů mu zbývalo jen pár měsíců života. S nadějí, že se vrátí do Československa, sledoval dění ve vlasti. Naději mu ale vzala srpnové invaze vojsk Varšavské dohody a nastupující normalizace. Kardinál zemřel 17. května1969 ve Vatikánu. K jeho lůžku tehdy spěchal i papež, ale přišel pozdě. Nakonec Svatý Otec rozhodl, že Beran bude pohřben v bazilice sv. Petra ve Vatikánu mezi papeži. Jako první a doposud jediný Čech.

Doma ho uvítají zvony
V šest hodin večer přistane dnes v pražských Kbelích vládní speciál s Beranovými ostatky. Na uvítanou se rozezní zvony po celé republice. Na letišti jej přivítá ministryně obrany Karla Šlechtová (40, za ANO) a šéf Senátu Milan Štěch (64, ČSSD). Odtud pak kolona odveze ostatky do Dejvic a následně do Strahovského kláštera. Pohřben bude v pondělí ve Svatovítské katedrále do připraveného sarkofágu v kapli Bartoňů z Dobenína, kardinálovo přání tak bude splněno.

Velký triumf
Pro ministra kultury Ilju Šmída (66, za ANO, na snímku) je Beranuv návrat do vlasti velkým triumfem. „Tím prevezením ostatku vlastne koncí jeho emigrace,“ rekl Šmíd, který Beranuv život oznacil za príklad pro naši zemi. „Byl perzekvován dvema totalitami a nikdy se nepodrobil. Je to úžasné, protože v tomto roce slavíme sté výrocí vzniku Ceskoslovenska,“ dodal.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.