Francouz Jérôme Hamon (43): Muž tří tváří | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Francouz Jérôme Hamon (43): Muž tří tváří

Transplantace obličeje je docela nová záležitost a na světě jich proběhly jen čtyři desítky. Francouz Jérôme Hamon (43) jako jediný má však za sebou hned dvě!
Transplantace obličeje je docela nová záležitost a na světě jich proběhly jen čtyři desítky. Francouz Jérôme Hamon (43) jako jediný má však za sebou hned dvě! (Foto ČTK, Profimedia.cz)

Transplantace obličeje je docela nová záležitost a na světě jich proběhly jen čtyři desítky. Francouz Jérôme Hamon (43) jako jediný má však za sebou hned dvě! Jeho druhou tvář mu vzaly komplikace s antibiotiky.

Jérôme trpí neurofibromatózou typu I. Toto genetické onemocnění není úplně vzácné, ale nejčastěji se projevuje hnědými skrvnami na kůži či pihami na neobvyklých místech. V těžších případech však způsobuje mnohočetné nádory a zasahuje nervovou soustavu. Jérôme byl postižen od dětství, ale s věkem se to zhoršovalo. Roku 2010 tak prodělal první transplantaci tváře, docela úspěšnou.


Jenže potom se Jérôme nachladil. Pro běžného člověka banalita, ovšem příjemci transplantací musejí brát imunosupresiva – potlačovat imunitní systém, aby nepovažoval novou tkáň za nepřátelskou. Lékaři mu nasadili antibiotika a ta si bohužel s těmito léky »nesedla«. Nová tvář začala odumírat a loni v listopadu bylo nutné ji odebrat.


Dva měsíce strávil v nemocničním pokoji bez tváře, než se našel dárce. Operace byla složitější než napoprvé, měsíc mu museli kompletně čistit krev od předchozích protilátek. Nakonec ale v polovině ledna dostal svůj třetí obličej. Po třech měsících teď lékaři konstatují, že se zákrok opět povedl. „Stejně jako napoprvé, i teď jsem si zvykl okamžitě. Prostě je to moje nová tvář,“ řekl agentuře AFP.

Jérôme trpí neurofibromatózou typu I.



Běžná praxe?

Podle pionýra obličejových transplantací Bohdana Pomahače budou zřejmě vícečetné změny tváře nutností, životnost odhaduje na 10 až 15 let – podobně jako u transplantovaných ledvin. „Musíme konstatovat, že chronická odmítnutí jsou realitou. Tváře přestávají fungovat, znetvoří se. V ten moment má smysl uvažovat o retransplantaci,“ řekl agentuře AP český chirurg působící v Bostonu. V březnu 2011 tam coby první v Americe a třetí na světě vedl kompletní transplantaci obličeje.

Podle pionýra obličejových transplantací Bohdana Pomahače budou zřejmě vícečetné změny tváře nutností, životnost odhaduje na 10 – 15 let – podobně jako u transplantovaných ledvin.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.