Šťastná Mirka Hossainová (33): Díky Aha! se děti vrátí k mamince! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Šťastná Mirka Hossainová (33): Díky Aha! se děti vrátí k mamince!

Mirka Hossainová
Mirka Hossainová (: Archiv)

CHEB – Šest a půl roku bojuje Mirka Hossainová (33) za to, aby jí bývalý manžel Mohamed Zakir Hossain (50) vrátil unesené děti, dvanáctiletého Alexandra a o rok mladší Michaelu, které s ním teď žijí v Německu. Až donedávna marně. Teď je ale vše jinak. Německý krajský soud totiž rozhodl, že děti patří matce! A pomohl jí k tomu i deník Aha!

„Chtěla bych poděkovat deníku Aha! a panu ministrovi Nečasovi za to, že mi přinášeli naději,“ říká s dojetím paní Hossainová, která věří v brzké shledání se svými dětmi.

Deník Aha! jí v únoru zprostředkoval rozhovor s ministrem práce a sociálních věcí Petrem Nečasem (ODS). Paní Hossainová jako by ani nevnímala, co pan ministr říká. Jediné, co ji zajímalo, bylo, kdy bude moci vidět své děti, kdo a jak jí pomůže. Ministra, otce čtyř dětí, její příběh hodně dojal. Ani ne dva týdny poté odvolal z funkce ředitele mezinárodněprávní ochrany dětí Rostislava Záleského. „Pan Nečas je první politik, který nezůstal jen u slibů,“ radovala se tehdy Hossainová.

Záleský Hossainovou ve funkci dlouho štval. Poté, co se dozvěděl, že její unesené děti jsou v Bangladéši, rodišti otce, totiž pouze suše konstatoval: „S Bangladéšem nemáme úmluvu o vydávání dětí. Role úřadu tak nemůže být žádná.“ A nešťastné Hossainové vůbec nepomohl. Děti z Bangladéše ale do Německa naštěstí dostaly tamní úřady, Hussain má totiž německé občanství.

Pak začaly soudní bitvy o děti. V době, kdy se konečně začali laxním přístupem českých úřadů zabývat i naši politici, přišly kladné rozsudky také z Německa. Před měsícem dal paní Mirce tamní soud za pravdu a určil, že jí děti náleží. Krajský soud pak rozsudek potvrdil a zamítl odvolání jejich otce, u něhož stále žijí. „Mám vztek, že to nešlo dřív! Zůstává však otázkou, jak na mě budou děti po tolika letech reagovat. Chci je ale získat zpět, poradím se s právníkem, zřejmě využiju i pomoci místní sociální péče a policie,“ plánuje Hossainová s tím, že do několika měsíců budou děti snad u ní.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.