Šokovaní pokladníci Oběti loupeže musí zaplatit dva miliony | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Šokovaní pokladníci Oběti loupeže musí zaplatit dva miliony

Helena Baudyšová a Karel Molodčenko stále věří, že milion nebudou muset platit.
Helena Baudyšová a Karel Molodčenko stále věří, že milion nebudou muset platit. (ČTK)

PRAHA – Prožili si peklo a teď ještě budou do konce života splácet! Pražský soud včera rozhodl, že dva pokladní pobočky České pošty, ze které neznámí zloději před deseti lety ukradli 28,5 milionů Kč, musí svému bývalému zaměstnavateli zaplatit každý po milionu korun. Helena Baudyšová a Karel Molodčenko přitom byli sami oběťmi tohoto přepadení!

K loupeži došlo večer 31. října 1997. Byla to krádež jak z akčního filmu. Ve své kanceláři v prvním patře pobočky České pošty na Praze 6 pokladníci právě pečlivě přepočítávali peníze. Přitom měli otevřené okno. A toho využili zloději. Přistavili pod ně nákladní vůz a po žebříku se vyšplhali do místnosti a pracovníky pošty spoutali. Peníze z otevřeného trezoru pak naskládali do připravených pytlů a z oken vyskákali na plachtu náklaďáku…

Žalobce původně požadoval od pokladníků dorovnání celého zbytku částky, který neuhradila pojišťovna. Ta poště vyplatila jen zhruba tři miliony. Na pracovníky tak zbývalo 12,7 milionu korun na každého! Soudce byl však shovívavý. Pošťákům, kteří podle něj hrubě porušili pracovní povinnosti tím, že neměli při přepočítávání peněz zavřené okno a neměli alarm předpisově pověšený na krku, uložil uhradit »pouze« po jednom milionu korun.

„To je justiční vražda,“ reagovala emotivně na rozhodnutí Helena Baudyšová, která se při vyřknutí verdiktu rozplakala. „Já se zabiju,“ opakovala. Spolu s kolegou se proti rozsudku odvolají. „Nic jiného nám nezbývá, to nemůžeme nikdy zaplatit,“ řekla sklesle.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.