Síla jarních bylin: Kopřivou ke kráse | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Síla jarních bylin: Kopřivou ke kráse

Rozmanité léčivé účinky kopřivy jsou dobře známé.
Rozmanité léčivé účinky kopřivy jsou dobře známé. (profimedia.cz)

Jaro je už definitivně a neodvolatelně tady a v bylinkách je teď všechna nahromaděná síla přírody. A která z bylin vládne jaru? Jednoznačně kopřiva.

Rozmanité léčivé účinky kopřivy jsou dobře známé. Obsahuje totiž vápník, hořčík, fosfor, železo, síru, draslík, jód, křemík, sodík, vitaminy A, C, B2, K a karotenoidy. Listy kopřivy obsahují flavinoidy, organické kyseliny (glycerolová, glykolová, mravenčí) a také chlorofyl, serotonin, histamin, třísloviny a acetylcholin, což jsou účinné látky s mnohostranným použitím. Jak kopřivu používat?


Kopřivová detoxikace
Na jaře potřebuje organismus pročistit. Ideální je k tomu čtrnáctidenní kopřivová kúra. Při ní byste měli vypít denně půl litru kopřivového čaje. Pozor, na kopřivu se může objevit i alergie, pokud byste měli obtíže či vyrážku, okamžitě kúru zastavte.

Kopřivový čaj
Budete potřebovat: čerstvé lístky kopřiv (hrst), nebo sušenou nať (čajovou lžičku)
Příprava: Čerstvé kopřivové lístky louhujte v horké vodě jen 30 sekund, sušenou nať za stálé teploty vařte cca 5 – 10 minut.

Kopřivový salát
Natrhané listy omyjte a posekejte, polijte je lžičkou citronové šťávy a olivového oleje, přidejte bílý jogurt a strouhanou mrkev. Kopřivu můžete přimíchat do omelety, výborný je i kopřivový špenát. O Velikonocích kopřivy do nádivky nebyly, teď si to ovšem můžete vynahradit.

Kopřivová šťáva
Ještě lepší detoxikační účinky než čaj má kopřivová šťáva.
Příprava: Listy vylisujte v odšťavňovači, nebo rozmixujte, pak rozřeďte studenou vodou v poměru 1:1. Denně vypijte maximálně jednu sklenici. Neředěnou šťávou můžete také potírat drobná poranění.

Kopřiva pro krásu
Kopřiva se tradičně používá také proti padání vlasů. Doporučuje se oplachovat si vlasy kopřivovým odvarem, nebo si jím masírovat pokožku hlavy. Proti vypadávání vlasů je účinná i kopřivová tinktura.

Kopřivová tinktura
Budete potřebovat: půl litru kvalitního bílého alkoholu, 100 gramů sušené kopřivové natě
Příprava: Nať nasypejte do čisté skleněné nádoby a pak pomalu přilévejte alkohol tak, aby byla nať zcela potopená. Směs nechte odstát dva týdny, občas promíchejte, po dvou týdnech sceďte.
Tinkturou masírujte pokožku hlavy.

Kopřiva působí příznivě na:
bolesti hlavy
ekzémy
ledvinový písek, ledvinové kameny
krvetvorbu
funkci slinivky břišní
hladinu krevního cukru
záněty močových cest
nemoci jater
nemoci žlučníku
nemoci sleziny
žaludeční křeče
žaludeční vředy
otoky, vodnatelnost
zúžení cév dolních končetin

Kde kopřivy trhat?
Čerstvé kopřivy trhejte v přírodě, na stinných a vlhkých místech, nebo si je kupte sušené v lékárně. Bylina nasbíraná ve znečištěném prostředí není vhodná k užívání.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.