Bezplatné lekce řidičského umění: Jak smykuje důchodce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Bezplatné lekce řidičského umění: Jak smykuje důchodce

Frekventant kurzu Jaroslav Benda.
Frekventant kurzu Jaroslav Benda. (Foto Aha! – Martin Pekárek)

Přesně padesát let jezdím bez nehody,  vyměnil jsem několik vozů, nejsem sváteční řidič ani blázen závodník. Nikdy jsem si ovšem neměl šanci vyzkoušet tzv. školu smyku. A tak v penzi, kde jsem necelý rok,

Proč by si důchodce nemohl zvýšit osobní šoférskou »kvalifikaci «? Bezpečná jízda, správné reakce při smyku, to se hodí! A seniorům jakbysmet. A právě pro zájemce nad 65 let připravila Asociace pro zdokonalovací výcvik řidičů bezplatné kurzy bezpečné jízdy s názvem Jedu s dobou, které se uskuteční v osmi centrech republiky. Na vlastní kůži jsem to zkusil a o adrenalin nebyla rozhodně nouze. Zvláště smyky na mokrém terénu a prudké brzdění stály za to.

Hlavně nezmatkovat
Na polygonu S-Drive v Hradci Králové jsme do toho vpadli rovnýma nohama. Na vozovce před námi se povaloval nehybný muž, druhý zakrvácený a sténající seděl na kraji cesty. Co teď? I když se jednalo o cvičnou situaci, zívačka to rozhodně nebyla. Pod dohledem profesionálky jsme se v situaci rychle orientovali a snažili se dodržet časovou posloupnost akce. Obléci si reflexní vestu, zajistit místo výstražným trojúhelníkem, prohlédnout zraněné, zavolat na č. 155 (pozor, 158 je policie) a dostat zraněné co nejblíže k sobě. Uvolnit dýchací cesty, spustit masáž srdce a použít defibrilátor.

Smykem do mokré uličky
Pokyn vedoucího výuky Víta Jedličky z vysílačky zněl jasně. Do zatáčky jeďte padesátkou a začněte brzdit! Teď! Přiznám se, že první jízda byla opatrnější, ale potom jsem už rychlost vždy dodržel. Zvládnout smyk na mokré vozovce vyžaduje rychlé reakce, a pokud možno nezmatkovat. Stačí ubrat plyn, nebo sešlápnout spojku i brzdy současně. Moderní brzdy se systémem ABS fungují spolehlivě a auto je při tomto manévru stabilní. Další pokusy byly v pohodě.

Více si můžete přečíst v tištěném vydání nedělního deníku Aha!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.