O žirafy v zoo není zájem: Saula zachránila kastrace, čeká i jeho parťáka Enjoye | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

O žirafy v zoo není zájem: Saula zachránila kastrace, čeká i jeho parťáka Enjoye

Mladý samec Saul v Ústí je kleštěnec.
Mladý samec Saul v Ústí je kleštěnec.  (Foto Aha! – Zoo Ústí nad Labem)

Samečka žirafy Rotschildovy Saula (2) v ústecké zoo vykastrovali. Stejný zákrok čeká za pár týdnů i dalšího z tamních žirafáků Enjoye (2). Díky tomuto náročnému zákroku se vyhnou utracení.

Chov žiraf Rotschildových se podle ředitele ústecké zoo Romana Končela dostává v Evropě do slepé uličky. Díky kvalitní péči se rodí více mláďat, než je možné umístit. Jejich reprodukce se proto omezuje. „Podle nového plánu regulace lze do chovu zařadit pouze jedince, u kterých je známo více než 75 procent rodokmenu. Bohužel, ani jeden z našich dvou mladých samců tuto podmínku nesplňuje,“ uvedl.

Mladý samec Saul v Ústí je kleštěnec.

Kastrace, ke které zoo proto přistoupila, je velmi náročná. Během anestezie je nutné držet kvůli oběhu krve krk a hlavu žirafy ve vzpřímené poloze. Saul ale tento 1,5 hodiny trvající zákrok zvládl. Teď už je zpět ve výběhu, kde ho mohou vidět návštěvníci.

Varlata poslouží vědě

Saulova varlata poslouží výzkumu a vědě. Po odebrání byla odeslána do berlínského institutu IZW, kde se mimo jiné zabývají i problematikou reprodukce zvířat v zoologických zahradách.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.