Výstava v Dubí na Teplicku: Něžná krása krajky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Výstava v Dubí na Teplicku: Něžná krása krajky!

Zručnost krajkářek oceňují hlavně návštěvnice.
Zručnost krajkářek oceňují hlavně návštěvnice. (Foto Aha! – Jana Ulrichová)

Jemná krása, za níž jsou hodiny a hodiny titěrné práce. Pozapomenutou zručnost českých krajkářek připomíná výstava, která je k vidění v Domě porcelánu s modrou krví v Dubí na Teplicku. 

Návrhářky představují, jak lze moderní krajkou, paličkovanou i šitou, zdobit oděvy, vytvářet z nich klobouky, kabelky či batůžky, vějíře i nápadité šperky.

Výstavu připravily členky Vzdělávacího spolu uměleckých řemesel Praha, které zde představují nejen tradiční krajky z bílé nitě, ale i barevné z netradičních materiálů, například z lýka, drátu či kůže.

Mezi nejzajímavější exponáty patří kostýmy s paličkovanou krajkou inspirované čtyřmi ročními obdobími, které vytvořilo 11 posluchaček kursu paličkování. Práce na nich trvala podle oděvní výtvarnice a lektorky Dany Maškové půl roku.

Umělecká řemesla i pro muže

Vzdělávací spolek uměleckých řemesel Praha vznikl v roce 1992. Jeho cílem je šířit vzdělání v oboru uměleckých řemesel a pro současný, moderní styl hledat a rozvíjet známé i méně známé techniky. Organizuje kurzy, semináře a přednášky, má zhruba dvě desítky lektorů. Mají i lektora muže a chlapi bývají i mezi posluchači.

80 000 odborníků z Čech

V Evropě se pokládá za zemi původu krajky Itálie, odkud se v 16. století začala rozšiřovat. V Čechách bylo krajkářství od 16. století známé v Krušných horách a na Šumavě. V Orlických horách na Vamberecku se rozšířilo od poloviny 17. století, kdy se začala vyrábět varianta bruselské krajky. V roce 1860 se v českých zemích zabývalo výrobou krajek asi 80 000 lidí, převážně domáckou.

Víte, že...

...pletené krajky byly známé podle nálezů již ve starém Egyptě? Nástroje k paličkování pocházející ze 4. století n. l. byly objeveny na Kypru.

Výstava Krajka

Kde? Dům porcelánu s modrou krví, Dubí
Kdy? 8.00 až 17.00, sobota 8.00 až 14.00, do 20. května
Za kolik? zdarma



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.