Poznejte zelená ochucovadla i zázračné přírodní léky z květináče! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Poznejte zelená ochucovadla i zázračné přírodní léky z květináče!

Rozmarýnu se snažte dopřát co nejsvětlejší místo.
Rozmarýnu se snažte dopřát co nejsvětlejší místo. (istock)

Moc soli v jídle škodí. Zatěžuje ledviny a zvyšuje krevní tlak. Sůl jde ale částečně nahradit bylinkami, které z obyčejného jídla vykouzlí kulinářský zážitek. A nejen to! Některé chutné bylinky navíc ještě léčí...

Bylinky patří neodmyslitelně k jaru, a nejen k němu. Nemusíte mít však zahradu, abyste je mohli pěstovat. Stačí jim teplo, světlo a pravidelné zalévání. Dobře se jim může dařit třeba na okenním parapetu v květináči. Vypěstovat si je můžete od semínek nebo zajít do obchodu a jednoduše kýženou bylinku koupit.

Tymián

Podporuje chuť masa, zvýrazňuje smetanové omáčky a skvěle se hodí ke grilovaným pokrmům, jako jsou maso a zelenina. Tymiánovými listy můžete ovonět i chléb či olej. Ve Francii se mu dokonce přezdívá penicilin chudých pro jeho silné protizánětlivé a antibiotické účinky. Pomáhá při onemocnění horních cest dýchacích, kašli a bronchitidě.

Bazalka

Výrazně voňavá a chutí nezaměnitelná bylinka, která se hodí do těstovin, salátů, omáček, polévek či luštěnin. Ladí s rajčaty, mozarellou nebo česnekem. A lze ji používat i v kombinaci s majoránkou, oreganem a tymiánem. Pomáhá při nadýmání nebo nechutenství. Také zklidňuje nervovou soustavu a působí i jako přírodní antidepresivum. Je také vyhledávaným afrodiziakem.

Oregano

Nebo také staročesky dobromysl je bylinka, která je nejlepší do mletých mas, gulášů, rizota a výborně ladí s italskými recepty (pizza, špagety). Podporuje chuť k jídlu, poradí si s průjmy a má protizánětlivé účinky. Přidává se i do koupele, protože povzbuzuje mysl.

Koriandr

V kuchyni se využívají semena, která mají nasládlou chuť, listy i kořeny. Semena bývají součástí směsí jako kari, používají se také k nakládání zeleniny nebo do marmelády. Jako bylinka se hodí do omáček, k rybímu a grilovanému masu a nechybí v asijských polévkách. Listy jsou bohaté na vitaminy skupin A, B a C. Působí proti nadýmání, pročišťuje organismus. Pozor! Nesmí jej používat lidé s poruchami srážlivosti krve.

Rozmarýn

Někdy se mu říká i rozmarýna. Ve starověkém Římě byla tato bylinka dokonce považována za posvátnou rostlinu. Umí tlumit únavu a vyčerpání (jak fyzické, tak psychické pocity), zlepšuje prokrvení těla, posiluje paměť a zlepšuje soustředění. Při migréně se doporučuje rozmarýnový čaj, který také ulevuje při nadýmání a zažívacích potížích.

Estragon

Hodí se k bílým masům (kuřecí, rybí), přidává se i do bylinkového másla či smetany a vaječných omelet. Působí dobře na trávení, tlumí křečové bolesti při trávicích poruchách (je vyhledávanou bylinou při léčení dráždivého tračníku a pomáhá u Crohnovy choroby). Také snižuje cholesterol v krvi.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.