Začalo to bolestí ramene, ženě (44) záhadně zmizela kost! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Začalo to bolestí ramene, ženě (44) záhadně zmizela kost!

Lékaři ženě prvně diagnostikovali drobnou fakturu.
Lékaři ženě prvně diagnostikovali drobnou fakturu. (Shutterstock.com)

Téměř rok čtyřiačtyřicetiletou ženu trápila přetrvávající bolest v oblasti levého ramene, kde se jí vytvořil otok. Poté, co žena navštívila lékaře, předpokládalo se, že jde pouze o drobnou fakturu. Bohužel první diagnóza byla lež, lékaři se mýlili.

Výsledky rentgenového vyšetření potvrdily přítomnost nádorové léze v pažní kosti (humerus). Poté, když chtěli ověřit diagnózu biopsií, ta rakovinu vyloučila, což lékaře velmi zmátlo. Za rok a půl proběhlo další vyšetření, které odhalilo něco neuvěřitelného.

Další vyšetření odhalilo, že pažní kost zmizela. Po dalším vyšetření lékaři stanovili správnou diagnózu. Šlo o vzácnou Gorhamovu chorobu, která je označována také jako syndrom mizející kosti.

V případě tohoto onemocnění se ničí kostní tkáň, která zřídne natolik, až se úplně absorbuje do krevního oběhu a dostává se tak do jiných tkání. Symptomy zpočátku připomínají řídnutí kostí, čili osteoporózu. V kostech se vytvářejí póry, dochází k úbytku vápníku a dalších minerálů. Přícin může být hned několik, například podvýživa, nedostatek pohybu nebo věk.

 

Přečtěte si
jenka
9. 4. 2018 • 16:48

Jak tomu mám porozumět, když je článek plný záhad, jako že jde pouze o drobnou fakturu. Jakoby nebylo dost, že se ztratila kost, ještě ji někdo fakturoval? A zaplatil?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.