Domácí rádce Aha!: Citronové babské rady | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Domácí rádce Aha!: Citronové babské rady

Citron je nepostradatelným pomocníkem v domácnost
Citron je nepostradatelným pomocníkem v domácnost (Profimedia.cz)

Citron lze použít i jinak než »jen« do čaje, do vody nebo při pečení na rybu. Je totiž nepostradatelným pomocníkem v domácnosti – perfektně čistí, pomáhá v kuchyni, a dokonce je skvělou ingrediencí v domácí kosmetice.

Čistící síla citronu

Zářivé kohoutky
Na usazené zbytky mýdla, mastnotu, ale i zaschlé kapky tvrdé vody na vodovodních baterií stačí půlka citronu. Povrch baterií jí potřete, nechte pět minut působit a opláchněte.

Jemný a účinný
Pomocí octa, citronové šťávy a vody vytvoříte účinný domácí čistič do rozprašovače, z jedlé sody a citronové šťávy zase hustou čistící pastu. A vše je navíc šetrné k životnímu prostředí.


Na fleky a rýhy
Nevzhledné fleky na krájecím prkénku a rýhy, v nichž se drží bakterie, snadno vyčistíte a zároveň vydezinfikujete. Povrch posypte solí, vezměte půlku citronu a vydrhněte. Nechte asi 10 minut působit a opláchněte.

Běloskvoucí prádlo
Pokud perete bílé, přidejte ¼ hrnku citronové šťávy do pracího prášku. Zabrání, aby se prádlo tzv. zapralo, a zašedlému vrátí zářivou bílou. Citronová šťáva také působí na žluté skvrny od potu či červené fleky od rzi, rajčatové omáčky nebo kečupu. Stačí citron na fleky nakapat, nechat pár hodin působit a vyprat.

Měděné jako nové
Sůl a citronovou šťávu použijte na »rozzáření« měděných povrchů. Stačí nádobí vydrhnout, nechat chvilku působit a opláchnout.

Pomocník v kuchyni
Stále čerstvé

Pokud vám zbyla půlka avokáda nebo jablka, pokapejte je citronovou šťávou. Zabrání tomu, aby dužina zhnědla.

Proti zápachu
Zbavte se snadno nepříjemného zápachu z lednice. Naneste citronovou šťávu na vatovou kuličku (nebo vydlabejte půlku citronu) a dejte ji na několik hodin do chladničky.

Neutralizuje sůl
Přesolili jste si jídlo? Nemusíte ho hned vyhazovat. Zachráníte jej jednou či dvěma kapkami citronové šťávy.

Na špinavou mikrovlnku
Přidejte šťávu z celého citronu do ½ hrnku vody a dejte na 3 minuty do mikrovlnky (750 W). Poté vnitřek vytřete do sucha.

Kyselý led
Pokud máte hodně zralých citronů a nestíháte je zpracovat, vymačkejte z nich šťávu, naplňte jí tvořítko na led a dejte zamrazit. Citronovou šťávu tak budete mít vždy rychle po ruce.

Domácí kosmetika
Ústní voda
Citronovou šťávu můžete použít i místo ústní vody pro svěží dech. Stačí si jí denně vypláchnout pusu.

Na silné nehty
Lámavé nehty posílíte vodní lázní s přídavkem citronové šťávy a olivového oleje.

Přírodní bělení
Bělit zuby jde i přírodně. Smíchejte citronovou šťávu s jedlou sodou, tak aby vám vznikla kašička. Pomocí vatových tyčinek aplikujte směs na zuby a nechte pár minut působit. Poté si vyčistěte zuby.

Bez lupů
Citronovou šťávu si postříkejte kořínky vlasů. Zbavíte se jak lupů, tak i suché, svědivé kůže.

Na unavené nohy
Smíchejte šťávu z celého citronu, lžíci olivového oleje a lžíci podmáslí a směs vlijte do lavoru s horkou vodou. Nohy v něm nechte namočené 15 minut.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.