ČSSD řešila vládu se Zemanem: Buď Babiš (zase) ustoupí...nebo je (zase) konec! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

ČSSD řešila vládu se Zemanem: Buď Babiš (zase) ustoupí...nebo je (zase) konec!

Andrej Babiš (ANO)
Andrej Babiš (ANO) (ČTK)

I premiér v demisi Andrej Babiš (63, ANO) v uplynulých týdnech párkrát zařadil zpátečku, když si sociální demokraté dupli. Ví totiž, že chce-li složit vládu s důvěrou, bez ČSSD se neobejde. A času už moc nezbývá. Babiš v demisi »vládne« od ledna a rozhodnutí má padnout dnes!

S Milošem Zemanem včera na Hradě řešili Jan Hamáček (39) a Jiří Zimola (47, oba ČSSD), co se dosud sociálním demokratům podařilo s ANO dojednat. Jednání o vládě finišují, podle zástupců Babišova hnutí by měla být rozhodující dnešní schůzka. Když to však bude nutné, prodlouží se nekonečné jednání do pátku. To je přitom poslední možný den, aby dohodu mohlo potvrdit předsednictvo strany v pátek, v sobotu pak sjezd ČSSD.

Dohoda bude
„Je docela možné, pokud se nezmění ten status ze strany ANO a pana Babiše, že budeme sjezdu předkládat variantu ukončení jednání. Pan prezident to vzal na vědomí,“ hrozí Zimola. Strany se dosud nedokázaly shodnout na obsazení ministerstev, ani zda má ve vládě sedět trestně stíhaná osoba. Pokud by jednání zkrachovala, pak už zbývají zřejmě jen dvě možnosti: předčasné volby, nebo podpora komunistů a populistické SPD. „To je nepřijatelné pro část politiků hnutí ANO, došlo by k vnitrostranickému konfliktu a to si Andrej Babiš určitě nepřeje. A předčasné volby pravděpodobné nejsou, protože prezident řekl, že je v žádném případě nevypíše,“ řekl Aha! politolog Milan Znoj. Babišovi tak vlastně nezbývá, než si s ČSSD plácnout a vyhovět podmínkám...

Tanečky kolem vlády
Je to tak, o půdorysu vlády, která by dostala od Sněmovny důvěru, se bavíme od chvíle, co poslanci řekli Babišovi »ne«! A to už je skoro čtvrt roku. Zrekapitulujte si všechny piruety a veletoče, jichž se naši politici dopustili, zatímco se ostatní ptají: „Kdy už bude hotovo?“.

17. leden
Tak já půjdu
Den poté, co jeho menšinový kabinet nezískal důvěru Sněmovny, Babiš poprvé připouští, že ve vládě být nemusí. Jeho trestní stíhání kvůli Čapímu hnízdu odrazuje koaliční partnery.


24. leden
Je to v... demisi
Premiér předává prezidentu demisi své vlády a Zeman následně Babiše pověřuje jednáním o sestavení nového kabinetu. ANO započíná jednání s ČSSD, SPD, KSČM, ODS a KDU-ČSL.

25. leden
Honza králem
Podle ČSSD přerušilo ANO spolupráci až do zvolení nového lídra sociální demokracie. Tím se na únorovém sjezdu stává Jan Hamáček.

3. únor
Což takhle volby?
Babiš opět otáčí a teď připouští možnost předčasných voleb. Prezident ale opakuje, že nové volby nevypíše za žádnou cenu.

21. únor
Oranžoví, jedeme!
Vláda ANO a ČSSD s podporou KSČM je »jedinou variantou na stole«, tvrdí Babiš. ODS, již by měl v týmu raději, nadále odmítá.

22. únor
Ministři-rebelové
Média informují, že ministři dopravy, zahraničí a spravedlnosti opustí vládu, které by měla podporu zajišťovat SPD.

11. březen
Anebo zase modří?
Premiér v demisi opět flirtuje s myšlenkou oslovit ODS. Hamáček na to reaguje pohrůžkou, že ČSSD může v tom případě jednání ihned ukončit.

15. březen
Exkluzivní vztah
Hnutí ANO oznamuje, že veškerá jednání o vládě odteď povede výhradně se sociálními demokraty.

29. březen
Práskneme dveřmi!
 ČSSD chce pět resortů, ANO nabízí maximálně čtyři. Hamáček znovu hrozí, že pokud Babiš neudělá kompromis, jednání ukončí.

31. březen
Ale ANO chce mě
V rozhovoru pro Právo Babiš označí požadavky ČSSD za přehnané. Na pět resortů prý nemají nárok a také vědí, že ANO chce za premiéra jen jeho.

5. duben
Čau lidi, tak co?
Den D – dohodnou se strany na vládě? A za jakých podmínek? Babiš se vrací z dovolené a chce výsledky. Anebo se bude jednat ještě v pátek?

Pelikán hájí Babiše kvůli kárném řízení se šéfem GIBS: Ve Sněmovně se to řešit vůbec nemá.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.