Karel Soukup (68): 4,5 měsíce mám umělé srdce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Karel Soukup (68): 4,5 měsíce mám umělé srdce

Karel Soukup (vpravo) ukazuje snímek vnučky, který měl i na operačním sále. Na fotografii s docentem Ivanem Netukou.
Karel Soukup (vpravo) ukazuje snímek vnučky, který měl i na operačním sále. Na fotografii s docentem Ivanem Netukou. (Foto ČTK)

Znamenalo poslední šanci. Karel Soukup (68) žije díky doktorům v pražského IKEMu 4,5 měsíce s umělým srdcem. Jde o unikátní technologii, kterou zatím používají jen tři nemocnice na světě jako součást klinické studie.

Nemocné srdce mu lékaři nahradili mechanickým na baterie, které má stejnou stavbu jako lidské. Má ho zašité v hrudníku, do těla mu vede jen kabel k bateriím. „Až se podaří vyvinout baterii, která bude dost malá, aby se dala zašít do pacienta, bude to alternativa k transplantaci srdce,“ řekl přednosta Kardiocentra IKEM Jan Pirk.

Profesor Jan Pirk

Karel Soukup měl problémy se srdcem celý život, v posledních letech už žádná léčba nepomáhala a novinka byla jedinou nadějí, jak by se mohl dočkat transplantace. Jedním z důvodů, proč vybrali právě jeho, byla i velká chuť žít. „Chtěl jsem žít a vidět růst vnučku, které tehdy bylo šest měsíců. Její fotku jsem měl i na sále,“ řekl. Hned po operaci se prý cítil dobře. Kvůli předchozímu dlouhému pobytu v nemocnici se musel učit znovu chodit. Nyní je jeho jediným omezením zákaz koupání ve vaně nebo v bazénu, může se jenom sprchovat. S manželkou chodí na procházky, ale jen za hezkého počasí. „Jen se bojím, abych neuklouzl a neupadl,“ dodal.

Mechanické náhrady
Pacientům, kteří čekají na transplantaci srdce, pomáhají i jiné mechanické náhrady. Většinou jde o pumpu, která se voperuje k jejich nemocnému orgánu. Navíc jsou mnohem větší a jejich konstrukce »poškozuje« krev, dochází k častým krevním sraženinám.

Srovnání. Novinka (vlevo), čerpadlo uvnitř není v ložiscích, je »zavěšeno« v magnetickém poli. A dříve využívaná srdeční podpora.


Víte, že…
…operace Karla Soukupa je součástí klinické studie, kdy se srdeční náhrada testuje? Nemocnice je proto vázaná mlčenlivostí, nemůže ani uvést, kolika pacientům stejnou náhradu voperovala.
…poprvé tuto srdeční náhradu použili v roce 2013 ve Francii, Česko je třetí zemí. První pacient žil 75 dní, další ze srpna 2014 podle médií devět měsíců.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.