První Čech, kterému byla transplantovaná játra: Josef (71) žije 35 let »přes čas«! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

První Čech, kterému byla transplantovaná játra: Josef (71) žije 35 let »přes čas«!

S manželkou na túře, stále je vášnivým turistou.
S manželkou na túře, stále je vášnivým turistou. (Foto Aha! – Jiří Nováček, archiv Josefa Mynáře)

Přežil vlastní smrt. Josef Mynář (71) z Tišnova je na světě přesně 35 let »přes čas«. Život mu zachránila transplantace jater, kterou podstoupil v Brně jako první člověk v tehdejším Československu.

Tým operatérů pod vedením profesora Vladimíra Kořístka z Nemocnice u svaté Anny přitom v roce 1983 jen horko těžko sháněl povolení k operaci. Zákrok musel vést pod názvem »experiment na člověku«.

Josef Mynář skončil ve špitále v 35 letech. „Šel jsem jednou na podzim po třídě Vítězství. Najednou se mi udělalo tak slabo, že jsem se musel opřít o výlohu. Nemohl jsem se udržet na nohou,“ popisuje osudový okamžik. Do té chvíle neměl otec tří dětí nikdy problémy, na zátěž byl zvyklý, pracoval jako horník a posunovač.

Útok rakoviny

V nemocnici mu zjistili zhoubný nádor prorůstající do jater. Prognóza? Posledních pár týdnů života. „Předpoklad jeho života byl velmi krátký, protože nádor postihl celá játra. Neměl ale žádné metastázy,“ řekl jeden ze členů transplantačního týmu profesor Jan Černý. Sice nádor, ale bez vzdálených ložisek – metastáz, to znamenalo i naději. I když jedinou... Nevyzkoušenou transplantaci jater.

„Když mi řekli o nádoru jater, bylo to těžké. Potom přišla naděje s transplantací. Šel jsem do toho, riskl jsem všechno. Měl jsem tři malé děti. Chtěl jsem zůstat s nimi i se ženou,“ říká Josef Mynář a dodává: „Doktoři si mě získali a měl jsem k nim naprostou důvěru.“

Má dívčí

Dárce orgánu se pro něj naštěstí našel bleskově. Byla jím dívka (†17), která se zabila na motorce. Lékaři svého prvního pacienta operovali bez přestávky tři hodiny. Bravurně! A skvělá byla i reakce jeho organismu. Tělo nová játra přijalo.

Víte, že...

...unikátní operaci provedl chirurgický tým vedený Vladimírem Kořístkem 2. února 1983? Šlo o první výměnu jater nejen v Československu, ale i ve střední Evropě.

Josef neměl přežít

Než se tým lékařů Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně odhodlal k operaci Josefa Mynáře, zkoušel profesor Vladimír Kořístek se svými kolegy 150 transplantací jater na prasatech. Ministerstvo vnitra, v té době opravdu tento úřad, vydalo povolení k transplantaci po letech vyjednávání. Lékaři si navíc museli vybrat k zákroku člověka, který neměl šanci na přežití. Josef Mynář požadavek splňoval, uvnitř těla měl tříkilogramový nádor, který prorůstal celými játry.

Hranici dožití překonal šestkrát

Po úspěšné unikátní operaci lékaři připravovali Josefa Mynáře na fakt, že bude žít nejvýše pět let. Hranici dožití však překonal šestkrát. Patří mezi nejdéle žijící lidi s transplantovanými játry na světě. Chtěl žít hlavně pro své děti. Když onemocněl, byly ve věku deset, devět a pět let. „Říkal jsem si, že bych je chtěl dovést aspoň do puberty, když už ne do dospělosti. Tehdy se mluvilo o době přežití pět let. Nakonec k nim v 90. letech přibyla ještě dcera. Říkal jsem si, jestli se dožiju vůbec roku 2000. A teď už je rok 2018 a pořád jsem tady,“ říká hrdý dědeček osmi vnoučat.

Život po životě

Už tři roky po operaci se Josef Mynář vrátil do práce. Až do jara 1996 pracoval na nádraží v Tišnově jako staniční dělník. O rok později nastoupil jako strážný v Drásově, pak opravoval dřevěné palety v Tišnově. Dnes je jako důchodce stále aktivním myslivcem. Ve svěřené honitbě přikrmuje srnčí, zajíce i bažanty. Jezdí na kole, na lyžích, podniká túry po celém Česku. „Každý den, když obhlížím lesní revír, o který se starám, děkuji doktorům i sestřičkám a všem, co se o mne starali, že tady můžu být,“ dodává muž, který nyní se Sokoly nacvičuje novou skladbu na letošní slet.

Unikátní pacient

Jako o unikátním pacientovi mluví o Josefu Mynářovi i ředitel Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie v Brně Petr Němec. Z desítek tisíc transplantovaných pacientů po celém světě jich žijí déle než 30 let pouze desítky. Průměrná délka života po transplantaci jater je v současnosti kolem 15 let. „Když jsem se ptal v mezinárodním registru, kolik pacientů žije 35 let, napsali mi, že přes 30 let jich žije asi 80. V registru jsou přitom desítky tisíc pacientů,“ uvedl.

Nesmírná vůle k životu Josef Mynář (71) žije s cizími játry již 35 let



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.