Nepozorný řidič mu změnil život: Pavel (20) se znovu učí mluvit | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Nepozorný řidič mu změnil život: Pavel (20) se znovu učí mluvit

Pavel ležel rok a půl v kómatu. Na snímku s maminkou Radkou.
Pavel ležel rok a půl v kómatu. Na snímku s maminkou Radkou. (Foto Aha! – Jiří Krušina, Radka Vňuková)

Mezi velké bojovníky patří Pavel Boška (20) z Benátek nad Jizerou. V roce 2011 ho srazil nepozorný řidič. Po nehodě málem vykrvácel a 16 měsíců ležel v kómatu. Dnes se učí mluvit a díky rehabilitacím i stát.

„Pavel šel po správném kraji silnice. Bohužel jej řidič přehlédl. Náraz synovi poškodil pravou stranu těla, přišel o část lebky, kus mozku, měl totálně zničenou pravou ruku i nohu. Navíc téměř vykrvácel do břicha,“ vzpomněla maminka Radka (44), která před nehodou pracovala jako zdravotní sestra na dětské JIP. Nulová šance Lékaři nedávali Pavlovi žádnou šanci na přežití.

„Rok a půl ležel v kómatu. Odešla jsem z práce a začala s ním cvičit speciální techniky a rehabilitace. Má za sebou pět náročných operací. Na den, kdy začal reagovat, nikdy nezapomenu,“ popsala jeho maminka. Mají jasný cíl Radka se smířila s tím, že Pavel nebude nikdy samostatný. „Cílem rehabilitací je, aby se uměl najíst, mluvil a měl dost síly na přesun z vozíčku na postel. Případně aby vydržel stát. Mně a blízkým, kteří mi s Pavlem pomáhají, budou postupem času síly docházet, a tak Pavlíkovu pomoc budeme potřebovat,“ dodala Radka.

Nemají peníze na rehabilitaci. Pomůžete?

Pavlovi pomáhají speciální rehabilitace v Sanatoriích Klimkovice. Ty bohužel neproplácí pojišťovna a pobyt vyjde až na 120 tisíc korun. „Pavel díky cvičení začíná pomalu mluvit. Plně reaguje. Naučil se jíst a pořád by poslouchal hudbu a pobrukoval si. Chceme rehabilitovat co nejčastěji. Bohužel většina nadací pomáhá malým dětem, a tak peníze sháníme, kde se dá,“ sdělila maminka. Pokud chcete rodině pomoci, napište na aha@aha.cz.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.