Unikátní kód na některých lécích: Zachrání vám život! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Unikátní kód na některých lécích: Zachrání vám život!

Světová zdravotnická organizace (WHO) před padělky také důrazně varuje.
Světová zdravotnická organizace (WHO) před padělky také důrazně varuje. (Aha!: scom)

Je váš lék originálem, nebo padělkem, který vám může ublížit? Nemáte šanci to poznat. Zárukou není ani to, že jste ho nekoupili na internetu, ale v lékárně. Už od zítřka by ale mělo být toto riziko o něco menší, neboť startuje pilotní projekt ověřování léčiv.

Každý desátý lék na trhu v Česku může být podle odhadu Světové zdravotnické organizace padělkem. A přitom jde o zdraví. Třeba jen kvůli falzifikátům antimalarik zemře ročně na světě 200 tisíc lidí.

Jed na krysy
To, že v léku není patřičná účinná látka nebo je jí tam méně, je samozřejmě pro vážně nemocné lidi problém. Může být ale i hůř, zachyceny byly například padělky, které obsahovaly jed na krysy... Léky se falšují v Číně či v Africe a dobře organizované gangy je distribuují i do Evropy. Přítrž tomu má udělat nový systém ověřování léčiv, který startuje zítra, zatím ale jen jako pilotní projekt. Zapojily se do něj jen některé lékárny, povinný pro všechny bude až příští rok. Léky budou muset mít na sobě kód, který by měl padělek odhalit.

Unikátní 2D kód
„Od 9. února 2019 bude na všech krabičkách léčiv umístěn unikátní 2D kód, který obsahuje veškeré informace prokazující původ tohoto konkrétního balení léčiva. Zároveň tam bude i ochranný prvek proti jejímu neoprávněnému otevření,“ uvedl mluvčí skupiny Sanofi Libor Kytýr. Podle Moniky Knoblové ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv budou muset být kódem označeny léčivé přípravky na předpis. „Volně prodejné léčivé přípravky je mít nebudou – výjimku tvoří právě ty, u kterých se už vyskytl případ padělání,“ řekla Aha! Knobová.

Padělky odhalí
A jestli si říkáte, že pro padělatele nebude problém okopírovat i 2D kód, buďte klidní. Každé legální balení léků totiž bude mít unikátní záznam v centrálním úložišti. Pokud tam nebude, systém hned odhalí, že je něco špatně. Pro pacienty by pak nový systém ochrany léků, který bude tento rok fungovat hlavně v nemocničních a řetězcových lékárnách, neměl představovat problém. Navíc přibude jen jedno sejmutí kódu čtečkou. Za ně získá pacient jistotu, že lék není padělkem, nebyl ukraden a dosud jej nikdo neotevřel.

Lék s unikátním kódem:

Lék s unikátním kódem!

Přečtěte si
ma-o
31. 3. 2018 • 08:41

Zapomněli jen dodat, o kolik se tímto léky zdraží.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.