Hody, hody doprovody...Jak poznat, zda jsou vejce opravdu nová? Vyzkoušejte test čerstvosti!
Z bílku neušleháte sníh, vejce na tvrdo se špatně loupe a při zadělávání těsta se ingredience nespojí. Taková pohroma vás klidně může potkat na Velikonoce, když vezmete do ruky starší vejce. Jak poznat ta nejčerstvější? Udělejte si test!
Jak na to?
Skleněnou mísu nebo vyšší skleněnou nádobu naplňte vodou (alespoň 10 cm) a dejte do ní vejce. Superčerstvé zůstane ležet u dna ve vodorovné poloze. Vejce cca týden staré se bude mírně stavět na špičku. Ve svislé poloze, špičkou dolu, bude ke konci trvanlivosti. Zkažené nebo velmi velmi staré vejce vyplave na hladinu. Každé vejce má totiž na širším konci malou vzduchovou bublinu, která se se stářím vejce zvětšuje a nadnáší.
Zbystřete už v obchodě
Vejce mají trvanlivost 28 dní po snášce. Den snášky sice na krabičce v obchodech nenajdete, ale vždy byste se na ní měli dočíst se datum minimální trvanlivosti, takže si můžete snadno dopočítat, jak stará vejce jsou. Nejlepší je proto kupovat taková vejce, kterým zbývá do konce trvanlivosti co nejvíce dní.
V chladu a nemýt
Klíčem k úspěchu je i to, že vejce po nákupu dáte co nejdříve do ledničky. Měla by se totiž skladovat při nekolísavé teplotě okolo 5 až 8 °C. Na krabičce se sice můžete setkat s informací, že vejce se mohou skladovat při teplotách až do 18 °C, ale jde spíš o doporučení pro výrobce a prodejce, protože se předpokládá, že vejce budou ve vyšších teplotách jen omezenou dobu. Zapomeňte také na omývání skořápky, porušili byste tím totiž ochrannou vrstvu, která chrání vejce před škodlivými mikroorganismy.
Skladujte špičkou dolu
Vejce vždy ukládejte špičkou dolu (tak jako jsou v krabičce v obchodu)! Je to kvůli vzduchové bublině, která se nachází na širší ploše vejce. Jejím prostřednictvím totiž vejce »dýchá«. Pokud ho dáváte špičkou nahoru, může se rychleji kazit.
Bílek a žloutek prozradí více
Čerstvost poznáte také po rozklepnutí vejce. Čím starší, tím je bílek řidší a rozlévá se, zatímco čerstvé vejce má bílek hustý. Žloutek je u čerstvého vejce vysoký, čím starší, tím se snižuje.
Víte, že....
...v obchodech byste neměli narazit na žádná čerstvá vejce, která by se prodávala déle než 7 dní před uplynutím data minimální trvanlivosti? Nejdéle je smí obchodníci prodávat 21 dní po snášce. Pokud byste narazili na taková, jež se prodávají v posledním týdnu před koncem trvanlivosti, nechte je v regálu.