Velikonoční recepty na poslední chvíli! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Velikonoční recepty na poslední chvíli!

Beránek
Beránek (Foto scom)

Zelený čtvrtek je tady, a vy stále nemáte napečeno na Velikonoce? Nezoufejte, času je stále ještě dost! Zvlášť pokud vyzkoušíte některý z těchto jednoduchých receptů. Tvarohové jidáše nemusejí kynout, perníčky jsou hned měkké, hrníčkový mazanec či pudinkový beránek zvládnou i méně zkušené kuchařky stejně jako nádivku.

Hrníčkový mazanec

POTŘEBUJETE:

3 hrnky polohrubé mouky
¼ hrnku krupicového cukru
1 sáček vanilkového cukru
1 sáček sušeného droždí
sůl
½ kostky rozpuštěného másla
½ hrnku vlažného mléka
2 žloutky
citronovou kůru
1 hrst rozinek předem namočených v rumu
1 vejce na potření
nasekané mandle do těsta i na ozdobu

Do mísy nebo do kuchyňského robota nasypeme mouku, oba cukry, sušené droždí a sůl. Přidáme vlažné mléko, rozehřáté (ale ne horké) máslo a citronovou kůru. Zpracujeme hladké těsto, do kterého zapracujeme rozinky namočené v rumu a část nasekaných mandlí. Těsto v míse zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout, až zdvojnásobí svůj objem. Ještě jednou ho propracujeme, vytvoříme bochánek, dáme ho na plech vyložený pečicím papírem, uprostřed ho nařízneme do kříže, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme nasekanými mandlemi. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut, pak teplotu trochu stáhneme a ještě asi 45 minut dopékáme dozlatova.

Tvarohové jidáše

POTŘEBUJETE:

1 kg hladké mouky
1 ½ hrnku moučkového cukru
1 ½ hrnku oleje
4 vejce
2 vanilkové cukry
2 – 3 prášky do pečiva
500 g měkkého tvarohu
1 vejce na potření

Z uvedených surovin zpracujeme těsto, z něhož vytváříme různé tvary – jidáše, či bochánky. Položíme je na plech s pečicím papírem, potřeme rozšle-haným vejce a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C dozlatova.

Hned měkké perníčky

POTŘEBUJETE:

140 g moučkového cukru
2 vejce
100 g hery
2 lžíce rozpuštěného medu
2 lžičky perníkového koření
1 lžičku jedlé sody
400 g hladké mouky
1 vejce na potření
Na polevu:
1 bílek
150 g moučkového cukru

V míse utřeme cukr se dvěma vejci a změklou herou, přidáme med a koření. Pak vmícháme prosetou mouku smíchanou se sodou. Vypracujeme těsto, vyválíme z něho placku a vykrajujeme silnější tvary vajíček, kuřátek a podobně, které klademe je na plech s pečicím papírem. Nakonec potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova. Moučkový cukr prosejeme a třeme s bílkem v míse, dokud nevznikne hladká bílá poleva. Můžeme přidat lžičku citronové šťávy. Polevou perníčky zdobíme dle fantazie.

Pudinkový beránek

POTŘEBUJETE:

3 vejce
150 g moučkového cukru
1 vanilínový cukr
5 lžic oleje
5 lžic horké vody
150 g polohrubé mouky
1 lžičku prášku do pečiva
1 vanilkový pudink v prášku
2 lžičky citronové kůry
1 lžičku citronové šťávy
sůl
tuk a hrubou mouku na formu

Utřeme žloutky s cukrem a vanilínovým cukrem, přidáme olej, horkou vodu a elektrickým šlehačem vyšleháme do pěny. Mouku smícháme s práškem do pečiva, pudinkovým práškem, citronovou kůrou a vmícháme do mouky. Z bílků, citronové šťávy a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Vmícháme ho opatrně do těsta a to nalijeme do vymazané a vysypané formy. Přiklopíme a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 401 minut, vyzkoušíme špejlí. Beránka posypeme moučkovým cukrem a z rozinek uděláme oči, nebo ho můžeme polít různými polevami.

Nádivka s kopřivami a medvědím česnekem

POTŘEBUJETE:

6 starších rohlíků
6 vajec
200 ml plnotučného mléka
150 g uzeného masa
150 g vařeného kuřecího masa
1 cibuli
2 stroužky česneku
strouhaný muškátový oříšek
sůl
mletý pepř
100 g mladých listů kopřiv
50 g medvědího česneku
1 lžíci másla

Listy kopřiv a medvědího česneku opereme, spaříme a najemno nasekáme. Žloutky promícháme s mlékem, lžičkou soli, troškou mletého pepře a muškátového oříšku. Rohlíky nakrájíme, promícháme s nakrájeným masem, nakrájenou cibulí, prolisovaným česnekem a nasekanými listy. Vše zalijeme žloutkovou směsí. Z bílků vyšleháme sníh a vmícháme do hmoty, kterou rozložíme do máslem vymazaného pekáče. Pečeme při 170 °C asi hodinu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.