Odveta za novičok: Tři ruští diplomaté si už balí kufry | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Odveta za novičok: Tři ruští diplomaté si už balí kufry

Ruská ambasáda
Ruská ambasáda (Foto ara)

K vyhoštění tří ruských diplomatů včera přistoupilo Česko. Oznámil to premiér v demisi Andrej Babiš (63, Ano). Podpoříme tím Británii, která tak učinila po útoku na exšpiona Sergeje Skripala (66) látkou novičok.

Podle Babiše se jedná o solidární krok se Spojeným královstvím a zároveň o odvetu za ruské nařčení, že novičok mohl pocházet z Česka. „Hlavním důvodem je fakt, že útok nervovým plynem na území cizího státu ohrožuje civilní obyvatelstvo a ukazuje na brutálnější způsob špionáže, než jsme dosud byli zvyklí,“ řekl Babiš. Tři zaměstnanci ruské ambasády, jejichž jména nejsou známa, musí i s rodinami opustit Česko do neděle 1. dubna. Ruské diplomaty vyhostila řada zemí Evropské unie a také USA, jejichž území musí opustit 60 diplomatů. Celkem bylo zatím po celém světě vypovězeno 130 pracovníků ruských ambasád. Kreml to označil za »velkou chybu« a připravuje prý náležitou odvetu.

Víte, že...

prezident Miloš Zeman(73) uložil šéfovi Bezpečnostní informačníslužby (BIS) Michalu Koudelkovi, aby BIS pátrala po tom, zda bylna území Česka vyvíjen nebo skladován jed novičok?

KOLIK VYHOSTÍ RUSŮ

USA 60

Velká Británie 23

Ukrajina 13

Německo, Francie,
Polsko, Kanada 4

Česko, Litva 3
Nizozemsko, Itálie,
Dánsko 2

Švédsko, Finsko,
Lotyšsko, Estonsko,
Chorvatsko,
Rumunsko
1

Celkem 130

Šéf diplomacie Martin Stropnický (61, ANO)

Premiér v demisi Andrej Babiš.

Přečtěte si
Ellen
6. 4. 2018 • 16:59

..To je jen dobře,že vyhostili vice států....ruské diplomaty ! ...Rusko od prvního začátku pořád jenom lže !!! ...Tak to byl... Černoby,Krym a mnoho dalších věcí...které vyšli na povrch za nekolik roků,není žádný důvod proč by sme jim, měli věřit !Putin ...to je kapitola jak Bůh káže !!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.