Velký test elektrických vertikutátorů: Pro pěkný a zdravý trávník | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Velký test elektrických vertikutátorů: Pro pěkný a zdravý trávník

Velký test elektrických vertikutátorů
Velký test elektrických vertikutátorů (Více najdete na www.itest.cz)

Aby byl trávník pěkný, hustý a bez mechů, tak je potřeba mu věnovat kvalitní péči. A právě teď je nejvhodnější doba pro jeho vyčištění a provzdušnění. Tuto činnost zajišťují vertikutátory. Jsou vybaveny svislými noži, které rotují a zařezávají se do terénu, čímž odstraňují suchá travní stébla, plsť, mechy a nečistoty. Nože také prořezávají travní drny, provzdušňují trávník a tím také umožňují lepší přístup živin.

Jak jsme testovali

Pro test jsme zvolili nakoupili běžně elektrické stroje na našem trhu. Vybírali jsme modely se šíří záběru cca – 34 cm. V testu jsme kromě základní funkce, tj. vertikutace a finální úpravy trávníku, posuzovali také kvalitu dílenského zpracování a použitých materiálů, uživatelskou přívětivost (ergonomii) a snadnost ovládání celého stroje. Zde nás zajímalo především, jak je travnatá plocha vyčištěna, zda je stroj schopen naplnit sběrací koš, zda je práce bezpečná a bezproblémová. Sledovali jsme, jestli se suchá tráva nehromadí a neucpává stroj. Všechny testované modely mají (kromě Gardeny) v základní výbavě i provzdušňovací válec s pružinami.

Patriot S 1600 (Mountfield)

Cena: 3990 Kč

Stroj disponuje čtrnácti speciálně tvarovanými břity, které velmi účinně čistí travní plochu a starají se o prořezávání drnů. Větší sběrný koš plní vertikutátor velmi dobře a snadné je i jeho nasazení. Válec s noži můžete jednoduše a bez použití nářadí zaměnit za válec s pružinami. Hloubka vertikutace se reguluje centrálně kolečkem na šasí ve 4 stupních, pátá poloha je transportní. Ovládání usnadňuje i dlouhá spínací páka, kterou lze přidržovat po celé šířce madla, které je pro příjemnější držení potaženo měkčeným návlekem. Lze jej nastavit i výškově, či snadno složit pomocí rychloupínáků. Nožová hřídel je uložena v ložiskách a ta v ocelovém domku na straně jedné a plastovém na straně druhé.

Motor: 1 f kolektorový

Příkon: 1600 W

Šířka záběru deklar./měřená: 34 /34 cm

Počet nožů: 7 (14 břitů)

Koš: 45 l

Hmotnost: 13,5 kg

Záruka: 2 roky

Výhody: výborné a pravidelné čištění plochy, centrální nastavení hloubky, velký koš, výměna válce bez nářadí, výškově nastavitelné měkčené madlo, dlouhá ovládací páka, rychloupínáky pro složení madla, odolné uložení válce

Nevýhody: trochu vyšší hmotnost

Hodnocení: vítěz testu


Gardena EVC 1000 (Hornbach)

Cena: 3990 Kč

Lehký, jednoduchý a snadno ovladatelný stroj, který si s čištěním travní plochy poradil velmi dobře. Vzadu je osazen pouze malými pomocnými kolečky, ale na rozdíl od testovaného Einhellu je lépe vyvážen. Trávník dobře čistí a pročesává 16 nožů, koš není obsažen v základní výbavě stroje, ale lze jej dokoupit za 1250 Kč. Měřená šířka záběru je nižší než deklarovaná. Spokojeni jsme byli s dílenským a vcelku i technickým zpracováním stroje. Plasty jsou kvalitní, nožová hřídel je osazena ložisky, u strany pohonu ve slitinovém domku a v šasí plastovém. Hloubka vertikutace se zde nastavuje centrálně, ve třech polohách, další poloha je určena pro transport.

Motor: 1 f kolektorový

Příkon: 1000 W

Šířka záběru deklar./měřená: 30 /27 cm

Počet nožů: 16 (16 břitů)

Koš: v základu není

Hmotnost: 9 kg

Výhody: jednoduchá manipulace, velmi dobře čistí plochu, kvalitní plasty, dlouhá ovládací páka, centrální nastavení hloubky vertikutace

Nevýhody: dodávka bez koše a provzdušňovacího válce, menší záběr než deklarovaný

Hodnocení: velmi dobrý

Hodnocení zbylých elektrických vertikutátorů naleznete v tištěném Deníku Aha!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.