Klausův kanál: Tudy tečou splašky z kuchyně Hradu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Klausův kanál: Tudy tečou splašky z kuchyně Hradu!

Tohle je »Klausův kanál«, stokou pod ním odtéká odpad z Hradu.
Tohle je »Klausův kanál«, stokou pod ním odtéká odpad z Hradu. (Aha! - Jan Exner)

PRAHA – Důstojný, seriózní, ale také jen člověk. Řeč je o prezidentu Václavu Klausovi. Pracuje na Pražském hradě, kde přijímá návštěvy, pořádá recepce s rauty plnými chutných jídel. Speciálně připravovaná jídla končí v žaludku hostů i hostitele. A samozřejmě někde musí končit třeba i takový odpad z kuchyně…

Důstojný, seriózní, ale také jen člověk. Řeč je o prezidentu Václavu Klausovi. Pracuje na Pražském hradě, kde přijímá návštěvy, pořádá recepce s rauty plnými chutných jídel. Speciálně připravovaná jídla končí v žaludku hostů i hostitele. A samozřejmě někde musí končit třeba i takový odpad z kuchyně…

A davy turistů obdivující krásy Hradčan netuší, že pod dlažbou, po které běhají a nadšeně vše fotí, protékají splašky z hradní kuchyně a další odpad. Alespoň v tomto jsme si všichni rovni, a tak se »elitní« odpad na cestě kanály smíchá s odpadem obyčejných smrtelníků a společně stečou do centrální čističky na Císařském ostrově v Praze - Dejvicích. Z prvního nádvoří Hradu tak proteče odpad pod zemí přesně mezi čestnou stráží na Hradčanské náměstí, zde se stoka stáčí doprava a odtéká do podhradí.

Václav Klaus proslul po svém nástupu do funkce kromě jiného tím, že nechal na Hradě a přilehlých budovách vyměnit a opravit kdeco. A ani podzemní odvod odpadu se nevyhnul jeho pozornosti. A tak brzo čeká rekonstrukce kanalizaci v Jiřské ulici, která je ještě původní – téměř 200 let stará.

Kanálu pod Hradem je 179 let

Splašky a výkaly plní žumpy, kamenné silnice brázdí povozy s bečkami odvážejícími fekálie. Tak vypadalo centrum Prahy ještě v roce 1787. Tento stav byl však stále protivnější, a tak se Pražané rozhodli vybudovat kanalizaci. Do roku 1828 bylo postaveno 44 kilometrů stok nákladem za více než milion zlatých, jako jedna z prvních se začala budovat ta pod Pražským hradem – je jí už 179 let. Majitelům domů bylo nařízeno zaústit domovní stoky do uličních kanálů. Splašky pak tekly přímo do Vltavy ve středu města 35 výustmi.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.