Letní čas zase »ukradne« z noci jednu hodinu: 7 tipů, jak tuhle změnu přežít bez úhony | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Letní čas zase »ukradne« z noci jednu hodinu: 7 tipů, jak tuhle změnu přežít bez úhony

Letní čas zase »ukradne« z noci jednu hodinu
Letní čas zase »ukradne« z noci jednu hodinu (Foto scom)

Už zítra brzy ráno skočí ručičky hodin po 1:59 rovnou na 3:00. I když jde o víc než stoletou tradici, která se nepřetržitě opakuje už bezmála 40 let, málokdo přechod na letní čas dobře snáší. Aha! vám přináší

1. Navečeřte se brzo

Jestliže se se chcete co nejrychleji vyrovnat se změnou času, začněte už dnes. Večeři si dejte o půl hodiny dřív, než jste zvyklí. Jídlo totiž udává denní rytmus. A abyste se na letní čas dobře naladili, měli byste jít i časně do postele.

2. Rozjasněte si ráno

Časový posun vrátí ráno na pár týdnů do tmy. Ačkoli zítřek, tedy neděle láká k tomu, abyste spali co nejdéle, přivstaňte si a hned po probuzení roztáhněte závěsy a pusťte denní světlo do ložnice. Vyhnete se tak tomu, abyste následující týden prožili jako šípková Růženka.

3. Sbohem únavo

Důležitý je start do nového dne. Dejte si ráno sklenku vody s citronem a před snídaní vyjděte na krátkou 15minutovou procházku. Čerstvý vzduch vás dostatečně probere.

4. Detox před spaním

Abyste dobře spali, vyhněte se před spánkem svitu displeje mobilů, počítačů či televizí. Narušují totiž tvorbu hormonu zvaného melatonin, který se tvoří po setmění, reguluje cyklus spánku a bdění a pomáhá nám usnout.

5. Šlofíky si odpusťte

Šlofík přes den je sice pokušení, ale abyste přechod na letní čas zvládli co nejsnadněji, snažte se ho vyvarovat. Pokud to jinak nejde, tak si dopřejte jen krátký spánek (max. do 20 minut). Nenaruší totiž noční režim a tělo za takovou chvilku neupadne do hluboké fáze spánku, po které se člověk cítí nesoustředěný a unavený.

6. Bez kávy a alkoholu

Alespoň 6 hodin před spánkem nepijte kofeinové nápoje a také se vyhněte alkoholu, aby se tělo připravilo na kvalitní a hluboký spánek.

7. Pravidelný pohyb

Fyzická námaha je skvělý způsob, jak se vypořádat s přechodem na letní čas. Cvičení totiž vyplaví endorfiny a zajistí dostatečnou únavu. Na druhou stranu byste ale neměli cvičit těsně před tím, než půjdete do postele, nečekal by vás totiž klidný spánek. Ideální je se už dvě hodiny před spaním hodit do klidového režimu.

Víte, že…

...letní čas byl na našem území poprvé zaveden 30. dubna 1916? Začal platit v tehdejším Rakousku-Uhersku, a to kvůli úsporám elektrické energie. Roku 1918 byl zrušen a zaveden byl opět v období 2. světové války.

...si Češi nepřetržitě každý rok přeřizují hodinky o hodinu napřed od dubna 1979? Důvodem opětovného zavedení letního času byla energetická krize v 70. letech.

...podle dřívějšího měření energetiků je úspora elektrické energie (pouze 1 %) v období okolo rovnodennosti?Navíc v letních měsících nemá letní čas na spotřebu elektřiny v podstatě žádný vliv.

...den po přechodu na letní čas se zvyšuje počet infarktů? Naopak po přechodu na zimní čas srdečních záchvatů ubývá.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.