Kaloni v pražské zoo hodují nejraději na sladkých špízech: Nesají krev, ale ovocnou šťávu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Kaloni v pražské zoo hodují nejraději na sladkých špízech: Nesají krev, ale ovocnou šťávu

Jsem gurmán akrobat.
Jsem gurmán akrobat. (Foto Aha! – Karel Kopáč, Petr Hamerník)

Netopýři prý sají krev? Velký omyl! Ta chutná jen upírovi. Ostatní, a tedy i kaloň egyptský v pražské zoo, mají nejraději ovoce. A čím sladší, tím lepší...

Meloun, jablko, pomeranč, hroznové víno – takové špízy milují kaloni egyptští. Boří všechny mýty o letounech jako krvelačných nočních monstrech, která vysávají krev ze spících obětí.


„Kaloni mají na rozdíl od netopýrů velké oči. Většina z nich je totiž aktivní ve dne a plody, kterými se živí, vyhledávají nejen čichem, ale především zrakem,“ vysvětluje zooložka Romana Anděrová.

Ovocné špízy nejsou v pražské Indonéské džungli rozvěšené pro parádu. „I v přírodě se zavěsí na větvičku a plody okusují přímo na stromech. Na zemi je nesbírají. Nedokáží se z ní pak zvednout. Musí dolézt ke stromu, vyšplhat na něj a pak teprve vzlétnou,“ objasňuje zoložka. Pražští kaloni si ale poradí i s dobrotami v misce. Prostě je v letu »uloví«.

Pomáhají vegetaci
Gurmánská záliba kaloňů ve sladkých plodech, popřípadě nektaru či pylu z květů, má mimořádný přínos pro vegetaci tropických lesů Evropy, Asie a Afriky, v nichž žijí. Přelétáním ze stromu na strom je pomáhají opylovat a šíří jejich semena.  

Neužívají ultrazvuk
Většina kaloňů nepoužívá na rozdíl od netopýrů k orientaci ultrazvuk. Echolokaci využívají omezeně a funguje na jiném principu. Zvuky vydávají jazykem a ozvěnu pak zachytí boltci.

Egypťan v Indonésii
V pavilonu Indonéská džungle by měl být správně kaloň Geoffreyho z jihovýchodní Asie. Tento vzácný druh ale v lidské péči nepřežívá, a tak sem zoo umístila kaloně egyptského, který je mu velmi podobný nejen fyzicky, ale i způsobem života.

Kaloní školky
Když matky letí za potravou, neberou mláďata obvykle s sebou, ale odkládají je v jeskyních. Většinou pod dohledem jedné či dvou samic potomci čekají, až se mámy vrátí. Dospělí se u nich postupně vystřídají.

Víte, že...
...krev ptáků a savců saje jediný druh ze stovek letounů, a to je upír obecný, který žije v Jižní Americe?
...upír není vampýr, skutečně existuje, ale na rozdíl od upíra se rovněž živí ovocem?
...někteří letouni se živí také hmyzem a větší druhy loví rybky, např. netopýr rybožravý?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.