Odborníci varují: Tuberkulóza neřekla poslední slovo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Odborníci varují: Tuberkulóza neřekla poslední slovo!

Tuberkulóza je infekční onemocnění, které se přenáší z člověka na člověka.
Tuberkulóza je infekční onemocnění, které se přenáší z člověka na člověka. (Shutterstock.com)

Tuberkulóza je infekční onemocnění, které se přenáší z člověka na člověka. Pro nemoc je typický déletrvající kašel s vykašláváním hlenů, zhoršený dech, teplota a pocení, celková slabost a váhový úbytek, bolesti na hrudníku nebo vykašlávání krve.

Tuberkulóza byla u nás díky očkování, hygieně a účinným antibiotikům úspěšně potlačena na minimum. Přesto u nás loni onemocnělo 471 lidí, a 23 pacientů dokonce nemoci podlehlo. Drtivě převládají muži, 31 % nemocných jsou cizinci. Nejvíce cizinců s TBC lékaři objevili v Plzeňském kraji. Vyplývá to z nejnovějších statistik národního Registru TBC za loňský rok, které lékaři zveřejňují v rámci Světového dne boje proti tuberkulóze. Ten letos připadá na 24. března.


Rumuni, vězni a bezdomovci
„Na Plzeňsku a Rokycansku jsou nemocní s TBC především Rumuni a Bulhaři, kteří zde pracují. Na jihu Moravy přispívají k vysokému číslu zejména vězni. A nezanedbatelnou část nemocných především v Brně tvoří bezdomovci,“ vysvětluje MUDr. Jiří Wallenfels, vedoucí Národní jednotky dohledu nad tuberkulózou. „Čísla nám ukazují značný převis mužů – 344 z celkového počtu. Mezi nimi jsou vězni, bezdomovci, narkomani, závislí na alkoholu, kuřáci, cizinci na ubytovnách,“ dodává.

ČR – nízký výskyt TBC
„Nesmíme polevit a nadále se soustředit na problematické skupiny obyvatel, například ze zemí s vysokým výskytem TBC, vyšetřovat osoby žádající o azyl, ale i bezdomovce a další,“ říká prof. MUDr. Vítězslav Kolek z České pneumologické a ftizeologické společnosti. Podle předběžných údajů z registru za rok 2017, klesl počet nemocných dětí, a to z 10 na 6, všechny případy byly mezi romskými dětmi.

Hospitalizace trvá i měsíce

„V průměru u nás tuberkulózní pacienti stráví 2 až 3 měsíce. Když si spočítáme, že 1 den v nemocnici stojí 1000 korun, celá hospitalizace přijde na 60 000 korun. Pokud je to komplikovanější pacient, pak se částka šplhá i ke 300 000 korunám,“ vypočítává prof. MUDr. Martina Vašáková, přednostka Pneumologické kliniky Thomayerovy nemocnice v Praze. V evropských zemích zdravotní sestra pacienty navštěvuje doma. „Severské země takový režim praktikují léta a nemají problém s vyšším výskytem tuberkulózy,“ doplňuje prof. Vašáková.

Projevy nemoci
Vykašlávání krve
Horečka
Bolest na hrudi
Zimnice
Hubnutí
Noční pocení
Dlouhotrvající kašel
Nechutenství
vyčerpání


Prevence
•    Očkování
•    Nedostat se do kontaktu s nakaženým
•    Dodržování základních hygienických návyků
•    Správná životospráva
•    Častý pohyb na čerstvém vzduchu

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.