Čeká lidstvo Armageddon? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Čeká lidstvo Armageddon?

Náraz 79 milionů tun těžkého tělesa by mohl vymýtit veškerý život.
Náraz 79 milionů tun těžkého tělesa by mohl vymýtit veškerý život. (Profimedia.cz)

Pro děti dětí našich dětí může asteroid Bennu představovat fatální hrozbu. Vědci spočítali, že v září 2135 dost možná zasáhne Zemi! Náraz půlkilometrového a 79 milionů tun těžkého tělesa by mohl vymýtit veškerý život! Už teď se proto pracuje na záchranné misi, evokující hollywoodský trhák Armageddon.

Astronomové sledují dráhu planetky Bennu od 11. září 1999, kdy ji objevili. Teď varovali, že za 117 let s pravděpodobností 1 ku 2700, což je v oblasti vesmírných kolizí šance až nepříjemně vysoká, narazí do Země. Síla jejího úderu by se rovnala explozi 80 tisíc atomovek svržených na Hirošimu! Lidstvo by tím pádem nejspíš čekal osud dinosaurů...


NASA proto představila ambiciózní plán, do něhož zapojila astrofyziky i Správní úřad pro národní jadernou bezpečnost (NNSA). Společně vyvíjejí devítimetrovou a 9 tun vážící raketu Hammer (=kladivo), která má narazit přímo do asteroidu a vychýlit jej z jeho dráhy. Zvažují i možnost umístit na raketu nukleární zbraň a tou Bennu odpálit – podobně jako to na své sebevražedné misi udělal Bruce Willis (63) ve filmu Armageddon (1998).
„Použití vesmírné lodi sloužící pro kinetický náraz nebo nukleární výbuch jsou momentálně jediná dvě realistická řešení,“ prohlásil letecký inženýr NASA Brent W. Barbee, který na projektu pracuje.
Experti však uklidňují. Reálnější varianta prý je, že Bennu narazí do Venuše, nebo že ukončí svou existenci nárazem do Slunce. Je prý i možnost, že po přiblížení k Jupiteru bude silou jeho gravitačního pole odpálen mimo sluneční soustavu.

Příští týden se na nás zřítí toxická čínská stanice
Čínská orbitální stanice Tchien-kung 1, která od roku 2016 pomalu, leč nekontrolovaně klesá k Zemi, se zřítí asi už příští týden! Většina tělesa velkého asi jako autobus sice shoří v atmosféře, některé části ale dopadnou – zejména ty nehořlavé, třeba motory. A ty mohou obsahovat zbytky paliva v podobě toxického hydrazinu, který může způsobit rakovinu! Nám nebezpečí nehrozí, podle mapy předpokládaného dopadu je ohrožen mj. jih Evropy.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.