Sudán (†45) zemřel, ale naděje na záchranu jeho druhu zůstává! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Sudán (†45) zemřel, ale naděje na záchranu jeho druhu zůstává!

Sudán (†45) zemřel
Sudán (†45) zemřel (Foto ara)

Smutná zpráva přišla z Afriky. V rezervaci Ol Pejeta uhynul na světě poslední samec nosorožce bílého severního Sudán (†45). Byl starý a nemocný, a aby se netrápil, uspali ho. Naděje na záchranu jeho druhu ale žije dál!

Zdravotní problémy měl samec od loňska, kdy se u něj objevila infekce nohy. „V posledních měsících byl pod neustálým veterinárním dohledem kvůli komplikacím spojeným s jeho vysokým věkem, které vedly k degenerativním změnám svalů a kostí doprovázeným rozsáhlými lézemi na kůži,“ uvedl Jan Stejskal, vedoucí zahraničních projektů královédvorského safari parku, kterému samec patřil a v němž Sudán prožil většinu svého života. K jeho uspání veterináři přistoupili v keňské rezervaci poté, co už se ani nedokázal postavit na nohy.

Umělé oplodnění

Při Sudánově odchodu byl i ředitel Safari parku ve Dvoře Králové Přemysl Rabas. „Při této smutné události to působí zvláštně, ale myslím si, že není potřeba plakat,“ řekl pri iRozhlas. Podle něj naděje na Sudánovi potomky neodešla na věčnost s ním. „Teď jsme mnohem blíž rozmnožení druhu, než jsme byli, když těch zvířat bylo na světě ještě osm. Je velmi reálné, že se v příštích letech ještě Sudánovi narodí další potomci. Máme uložené jeho sperma, umíme dnes vytvořit embryo v laboratoři. Je to embryo schopné přenosu do samice. Když vydržíme a seženeme na to prostředky, tak se můžeme v příštích letech dočkat mláďat,“ uvedl optmisticky.

Dana Holečková, bývalá ředitelka královédvorské zoo: Nebýt české zahrady, už by dávno nežil!

„Uhynul jako kmet, který měl šťastný život v těch nejlepších podmínkách,“ komentovala skon Sudána Dana Holečková, bývalá šéfka královédvorské zahrady, za jejíhož vedení Sudán v zoo vyrůstal.

Samec byl v zahradě chován od roku 1975 od svých asi dvou let, kdy ho přivezl z rodné Afriky s dalšími čtyřmi nosorožci tehdejší ředitel zahrady Josef Vágner. Bylo to v období, kdy na černém kontinentu docházelo k velkému vybíjení nosorožců bílých severních pytláky a jejich počet se do 80. let snížil z 500 jedinců na 15. „Kdyby je neodchytil a nedovezl do Dvora, byli by brzy mrtví,“ řekla Holečková.

Zplodil dvě dcery

Východočeská zahrada nakonec chovala 13 nosorožců bílých severních. Čtyři z nich se v ní narodili. Jen Sudán zplodil dvě dcery. Právě Holečková v roce 2009 iniciovala záchranný projekt, kdy Sudán s dcerou Nájin, vnučkou Fatu a samcem Sunim odcestovali do keňské rezervace Ol Pejeta. Věřila, že se tam budou rozmnožovat. To se ale nestalo. „Jsem přesto ráda, že dostali šanci na krásný život v těchto přírodních podmínkách, než aby se na nich tady dělaly nekonečné pokusy. Také jsme tím poukázali na nutnost jejich ochrany a nesmyslnost vybíjení kvůli rohům,“ uzavřela exředitelka.

Naděje na záchranu těchto nosorožců se nyní upínají k umělé reprodukci. Vědci se chystají z posledních dvou samic Sudánovy dcery Nájin a jeho vnučky Fatu, které zůstávají v Ol Pejete, odebrat vajíčka. Ty se pak pokusí oplodnit semenem uchovaným z uhynulých samců a následně vzniklé embyro vloží do příbuzných samic bílého jižního nosorožce jako náhradních matek. „Je to určitá naděje, ale řekněme si na rovinu, že ze dvou zvířat se toho už moc dělat nedá,“ přiznala však jistou skepsi Dana Holečková.

Tyhle zvířecí druhy žijí díky Čechům 

Nosorožci bílí severní nejsou jediná zvířata, která se snaží čeští zoologové a další specialisté zachránit.  

Vědci a studenti z České zemědělské univerzity společně s odborníky z pražské zoo např. jako jediní na světě už 20 let zkoumají a snaží se v přírodě zachovat kriticky ohrožený západní poddruh antilopy Derbyho. Díky Čechům ještě z naší planety nezmizela kraska krátkoocasá. Do přírody se vrací kůň Převalského či supi mrchožraví.

Antilopa Derbyho

Západní poddruh antilopy Derbyho, která patří k největším na světě, se vyskytuje volně pouze v národním parku Niokolo Koba v Senegalu, a to jen v počtu asi 160 kusů. Další stovku chovají v Senegalu čeští přírodovědci v rezervacích Fathala a Bandia. Jeho základem bylo šest jedinců odchycených v roce 2000. Díky programu českých expertů se počet vzácných antilop vyšplhal k 260. Avšak k tomu, aby byl poddruh zachráněn, jich potřebují nejméně dvojnásobek.

Kůň Převalského

Namále měl i kůň Převalského, na jehož záchraně má lví podíl Zoo Praha. 70 % z dnes žijících kusů v sobě nese pražskou linii. Chovu tohoto posledního divokého koně se zoo věnuje od roku 1932, od roku 1960 vede jeho plemennou knihu a vroce 1998 odeslala první tři koně zpět do Mongolské přírody. Klisna Zeta z této trojice tam žije dosud a je už babičkou. Díky Zoo Praha do Mongolska již odletělo 27 těchto kopytníků a chystají se další. I když ještě nemají koně Převalského úplně vyhráno, díky českým chovatelům se přesunuli z kategorie vyhynulých mezi ohrožené druhy.

Sup mrchožravý

Během pouhých 40 let dokázal člověk zdecimovat 75 % populace supů mrchožravých na Balkáně. Na návratu těchto nádherných ohrožených dravců do přírody se významně podílí rovněž Zoo Praha. Poprvé je odchovala v roce 2000. Od té doby se v Praze rozmnožují tři páry a vylíhlo se 23 mláďat. Devět supů již zoo vrátila do přírody. Vede Evropskou plemennou knihu a Evropský záchovný program.

Kraska krátkoocasá jávská

Přežít pomáhají ornitologové z pražské zoo i jednomu z nejohroženějších ptáků na světě krasce krátkoocasé jávské. Ve volné přírodě je patrně méně než 50 těchto opeřenců. Pražská zoo je jedinou kontinentální evropskou zoo, kde je kraska chována a jako první zoo dokázala tento kriticky ohrožený druh rozmnožit. Dlouhodobě také podporuje záchrannou a chovnou stanici Cikananga na Jávě.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.