V muzeu v Českých Budějovicích mají jaro už opravdové: Křehká krása Velikonoc | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

V muzeu v Českých Budějovicích mají jaro už opravdové: Křehká krása Velikonoc

Zlaťátka, jsou polepeny papírky, stužkami a korálky. Je jím téměř sto let. Pocházejí z Homole na Českobudějovicku.
Zlaťátka, jsou polepeny papírky, stužkami a korálky. Je jím téměř sto let. Pocházejí z Homole na Českobudějovicku. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská)

Za oknem mrzne, přestože již začalo jaro. Zahřejte se pohledem na křehkou velikonoční krásu. Kraslice vyškrabované, zdobené voskem či slámou jsou známé. Vajíčka ale uměli naši předci zdobit i neobvyklými technikami, například kovem či rybími šupinami.

Nechte se inspirovat výstavou »O červených vejcích« v muzeu v Českých Budějovicích.
Kraslice s tradičními vzory připomínají různé regiony napříč republikou. „Je tu téměř 300 kusů kraslic. Jsou zdobeny dvěma desítkami technik. Nejstarší je z poloviny 19. století, další z minulého století,“ láká k návštěvě kurátorka Hana Soukupová.

Hodnota exponátů je ve vzorech, jimiž jsou zdobené. Ty se dědí po generace. K vidění jsou opravdové unikáty a zajímavé kousky. „Jsou tu třeba kraslice zdobené barevným kovem. Nikdo neví, kdo a proč takový druh dělal. Nebo kraslice malované rovnou linkou, což je mimořádně obtížné,“ uvádí kurátorka.

Nechybí ani doudlebské straky, jejichž tvůrkyně Marie Husarová vzory nanášela na hedvábné šátky a záložky do knih. „Měla s nimi velký úspěch ve světě, k vidění byly na světových výstavách v Bruselu, Paříži i Pekingu. Její nádobíčko tu máme,“ dodala Soukupová.

Čím vejce barvit?

Dnes se dá koupit velké množství barev na velikonoční vajíčka. Barvit se ale dá i přírodními materiály, jak to dělávaly naše praprababičky.

Červená barva

odvar z třísek brazilského fernabukového dřeva

Červenohnědá barva

odvar z březové kůry

Hnědá

odvar z cibulových slupek či z dubové kůry

Zelená

mladé osení, odvar ze sena

Žlutá

odvar z jabloňové kůry, květu dřínu, šafránu

Světle žlutá

odvar z lipového květu, ovsa, kmínu

Modrá

odvar z třísek dřeva kreveně obecné s přísadou kamence

Víte, že...

...nejrozšířenější technikou zdobení velikonočních vajec je vosková batika? Ornament se nanáší horkým voskem a vejce poté obarví. Vosk se setře a ornament zůstane bílý. Opakováním lze docílit vícebarevného vzoru.

A nezapomeňte...

Lidový obyčej doporučuje: Na Boží hod velikonoční si má rodina rozdělit a společně sníst jedno vajíčko, aby byla celý rok soudržná.

O červených vejcích

Kde? Historická budova Jihočeského muzea v Českých Budějovicích
Kdy? Mimo pondělí 9:00 až 17:30, do 8. dubna
Za kolik? 25 Kč, děti 15 Kč, rodinné 55 Kč



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.